A közlemény szerint az MKB Bank egyes részlegei túlzottan magas költségszinttel működnek, ezért az MKB csoport jelentős költségcsökkentést hajt végre annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel működő, sikeres, "fair" bank legyen. A megkezdett reorganizációs program soron következő lépéseként az MKB Bank több mint 30 százalékkal csökkenti autóflottájának méretét, a költséges fenntartású, prémium kategóriás autóinak túlnyomó részétől megválik. A döntés következtében a bank a következő időszakban évente több százmillió forintos költségmegtakarítást ér el - olvasható a pénzintézet közleményében.

Az átalakítási program első lépéseként az MKB Bank már értékesítette tulajdonrészét biztosító társaságaiban, valamint önálló pénzügyi társaságot hozott létre a bankot terhelő rossz portfólióelemek kezelésére.

Az MKB 99,99 százalékos tulajdonosa a magyar állam, amely 55 millió euróért vásárolta meg a pakettet a Bayerische Landesbanktól. Az eladó vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. A tranzakció 2014. szeptember 29-én zárult.

Az MNB 2014. december 18-án a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi törvény alapján rendelte el az MKB Bank Zrt. szanálását, vette át a bank feletti tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását, egyben szanálási biztosokat rendelt ki.

Matolcsy György jegybankelnök a döntés bejelentésekor azt mondta, az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen. Közölte, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, továbbá lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is.