Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MFB közlése szerint a jegybank kötelezte az MFB-t, hogy hogy a hitelkockázatok kezelése során az ügyletminősítés, az értékvesztés elszámolás, céltartalék-képzés területén 2017. december 31-ig módosítsa belső eljárásait, hogy a kintlévőségek ügyletminősítése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen - írja az MTI.

Az MNB azt is előírta a banknak, hogy a nem teljesítő kitettségre és az átstrukturált követelésre vonatkozó prudenciális követelményekről szóló jogszabályi előírásoknak való megfelelés érdekében dolgozza ki az egyedi veszteség kalkuláció egzakt módszertanát. Emellett az egyedi minősítő lapokon a várható veszteség kalkulációját a felhasznált információkkal együtt szerepeltesse, és a javasolt értékvesztés és céltartalék nagyságának kiszámítását minden esetben mutassa be és vezesse le.

A monitoring tevékenységben az év végéig az MFB-nek biztosítania kell a fedezetként bevont vagyon éves értékelését, a megfelelő kontroll pontok beépítését, és az ezzel kapcsolatos belső eljárás és gyakorlat módosítását. (Diákhitelre vágyik? Figyeljen!)

A vállalatirányítás területén az MNB arra kötelezte az MFB-t, hogy a belső kontrollrendszerében 2017. december 31-ig vizsgálja felül és dolgozza át az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozását, ideértve a Szervezeti és Működési Szabályzatot is. Minden vezető állású személy esetében követelje meg a bank a jogszabályi előírásoknak megfelelő összeférhetetlenségi nyilatkozatot - írja az MTI.