Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az LMP szerint történelmi jelentőségű ítélet született, a kormány többé nem titkolhatja az adófizetők előtt, hogy mekkora támogatásban részesíti a multinacionális cégeket. 15 napon belül kiderül, hogy mekkora összegről mondott le az elmúlt években a kormány kedvenc multijai érdekében, és a kkv-kel szemben mekkora támogatást kaptak egy munkahely létrehozásáért - közölte Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

Szél Bernadett még 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények nyilvánosságra hozása érdekében. Az NGM adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultunk. Mind az első-, mind a másodfokú bíróság az LMP álláspontjának adott igazat, és kimondta, hogy az adókedvezmény is közpénznek minősül, így az ilyen formában nyújtott támogatások összege is nyilvános adat. Az NGM még az Infotörvényt is módosította annak érdekében, hogy az adatok titokban maradjanak - írja a párt közleményében.

Az NGM a mai felülvizsgálati tárgyaláson azzal próbált érvelni, hogy nem fűződik "méltányolható érdek" az adókedvezmények összegének megismeréséhez, vagyis szerintük a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése nem elég nyomós ok. A Kúria azonban osztotta az LMP érvelését, hogy fontosabb, alkotmányos érdek fűződik a közpénzek felhasználásának megismeréséhez, mint az adótitok megőrzéséhez - olvasható a párt közleményében.