A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

(képünk illusztráció)

Újabb befektető próbálkozik az öt éve bezárt nagybajomi termálfürdővel, ezúttal − közel kétmilliárd forintos beruházással − a magyar−orosz tulajdonban lévő Timax Kft. próbálja újraéleszteni a terveket - tájékoztatták lapunkat a mindössze három és fél ezer lakosú somogyi kisváros önkormányzatánál.

A társaság a programot két ütemben, 450 millió forint értékű uniós forrásból és saját erőből kívánja megvalósítani. A napokban elkezdődött építkezés keretében mintegy egymilliárd forintos költséggel többek között négy új medence, egy 500 négyzetméteres wellness-részleg, egy szaunaház és két új "jacuzzi"-medence is készül. Újabb termálkutat fúrnak, befedik az eddig csak jó időben használható nagymedencét, felújítják az éttermet, a konyhát, a kávézót és az öltözőket, és kiépítenek egy napkollektoros energiaellátó rendszert is. A már meglévő épületek tetőterében pedig multifunkciós rendezvénytermet és játszóházat alakítanak ki.

A harminc új munkahelyet teremtő beruházás első üteme várhatóan 2012 júliusára készül el. Ezt követően a négycsillagos szálloda felépítésére további egymilliárd forintot szánnak az egyre növekvő számú orosz turistákra is alapozó befektetők.

A nagybajomi fürdő története több mint negyven évvel ezelőtt kezdődött, amikor a település határában elsősorban reumatikus és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas gyógyvizet találtak. Nem sokkal később, nagyrészt társadalmi munkában megépültek az első nyitott medencék, 2000-ben pedig a helyhatóság egy szakmai befektetővel és magánszemélyekkel összefogva egy hétmilliárd forintos, 34 hektárra kiterjedő beruházás terveit vázolta fel termálfürdővel, négycsillagos gyógyszállóval, apartmanokkal  és nyugdíjasházakkal.

A projektcégbe, a Boronka Thermál Villapark Rt.-t-be az önkormányzat a területet és 52 millió forint készpénzt vitt be apportként tízszázalékos tulajdonrészért. A megaberuházást a Széchenyi terv 153 millió forintnyi támogatásával, saját erőből és hitelből akarták megvalósítani. 2004-re el is készült több nyitott és fedett medence, a szauna, különböző kiszolgálóhelyiségek, az uszoda és elkezdődött mintegy harminc apartman kialakítása is. A források azonban elapadtak, új befektetőt sem sikerült találni, ezért a tervezett további beruházásokról le kellett mondani.

Már ekkor látszott, hogy a nagybajomi komplexum a szálláshelyek nélkül nem életképes. A cég fizetésképtelensége miatt a fürdőre 2006-ban lakat került, majd hamarosan elkezdődött a mintegy 1,2 milliárd forintnyi adósságot felhalmozó Boronka Thermál Villapark felszámolása. Mindemellett a pályázati forrás is "bent ragadt".

Csődbűntett gyanúja miatt eljárás is indult az ügyben. A felszámoló először 1,2 milliárd, több fordulót követően pedig 500 millió forintért hirdette meg eladásra az addig elkészült létesítményeket, és felhatalmazása volt arra, hogy ennek felét még elengedje. Az önkormányzat, amely az elmúlt években jelentős összegeket áldozott a helyi turizmus fejlesztésére, egy időben azt fontolgatta, hogy uniós forrásokból maga fejezi be a létesítményt, ám a jelentős kockázatok miatt erről letet. A Timax 2008 nyarán a felszámolótól vásárolta meg a pusztuló komplexumot, és úgy döntött, egy magas színvonalú, család- és gyermekbarát turisztikai létesítményt hoznak létre Nagybajomban.