A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

− Az első agrárbefektetése óta folyamatosan fejlesztenek az érdekeltségébe tartozó cégek. Mennyit fordított  eddig a cégcsoport fejlesztésekre?

− Mintegy 24 milliárd forintot, ebből 15 milliárd az állattenyésztési ágazat fejlesztését célozta. Egyetlen forintot sem vontam ki 1995 óta a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozásokból, minden eredményt visszaforgattunk. Meggyőződésem, hogy ez az egyetlen út: nem lehet versenyképtelen kapacitásokkal és állattenyésztési háttér nélkül tartósan versenyképes a magyar élelmiszeripar.

− Milyen beruházásokat tervez a Bonafarm-csoport a következő években?

− Folytatjuk a sertéstenyésztési fejlesztéseket, most kezdtünk építeni egy új sertéshizlaldát. Ezenkívül egy korszerű, legalább évi egymillió sertés kapacitású vágóhidat és darabolóüzemet szeretnénk építeni Bóly-Pécs térségében, hiszen a legtöbb élő sertésünket a környéken állítjuk elő. Ez a logisztikai költségeket is jelentősen csökkentené. Valamint a Pick szegedi gyárát szeretnénk egy teljesen új üzemre cserélni a város mellett. Ha mindent összeszámolunk, akkor közelít az ötvenmilliárd forinthoz, amit a következő években fejlesztésekre szeretnénk költeni. A vágóhidat egy-két, míg a szegedi beruházást két-három éven belül szeretnénk megkezdeni, hiszen különböző időt vesz igénybe a tervezés, az engedélyezési eljárások lefolytatása, illetve a telephelyek megszerzése.

− Tervezi-e, hogy újabb élelmiszer-ipari ágazatban fektet be?

− A borászatban már ott vagyunk. Először szeretném, ha a legjobbak lennénk növénytermesztésben − bár azt hiszem, ez már sikerült −, állattenyésztésben, a hús- és a tejiparban. Aztán jöhet a következő ágazat.

− Az elmúlt években több külföldi élelmiszer-ipari és agrárberuházásról is szó esett. Ezek milyen fázisban vannak?

− Van Szerbiában egy kisebb tejipari üzemünk, és jelen vagyunk Romániában is. Most készülünk egy újabb román befektetésre, ez még aláírás előtt van, ezért a részletekbe nem mennék bele. Az afrikai befektetésünk most áll, mivel kicsit elbizonytalanodtam, szabad-e "ilyen" megtérülés mellett, bizonytalan politikai környezetben befektetni.

− Itthon például a földtörvény az, ami kicsit elbizonytalaníthatja a vállalkozások következő évekre szóló terveit. Ez mennyiben érinti a Bonafarm cégeit?

− A bólyi és a dalmandi vállalkozásnak is hosszú távú haszonbérleti szerződései vannak, így minket ez közvetlenül a közeljövőben nem érint. De általában az ágazat, és főleg az állattenyésztés számára nagyon fontos, hogy hosszú távú és megbízható szerződéssel rendelkezésükre álljon a föld. A szükséges takarmányt megtermelhessék, illetve a keletkező trágyát szakszerűen kezelhessék. Nemcsak a gazdálkodók, hanem az ország érdeke is, hogy az állattenyésztésbe minél többet fektessenek, és a föld ne legyen ennek az akadálya.

− Azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a földtörvény vitájában vegyék figyelembe az állattartó nagygazdaságok, vállalkozások földdel kapcsolatos igényeit. Milyen eredménye lehet a kérésének?

− Én azt gondolom, hogy a miniszerelnök úgy cselekszik, ahogy az ország érdeke kívánja, és az ország érdeke azt kívánja, hogy az állattenyésztésbe beruházók, állattenyésztéssel foglalkozók kapjanak állami oldalról is támogatást.