Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes számítások szerint három stagnáló év után 2017-ben ismét nőni fog a globális karbonkibocsátás, aminek 40 százalékáért a szén alapú villamosenergia-termelés felelős. A Bonnban megrendezett klímacsúcson éppen ezért 27 ország (többek közt Kanada, az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, a Fidzsi-szigetek, Portugália és Finnország) és az USA két tagállama részvételével egy nemzetközi koalíció alakult, amelynek célja a szén alapú villamosenergia-termelés befejezése 2030-ig.

Mindezek alapján a WWF szerint nehezen érthető, miért szeretne hazánk legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, a Mátrai Erőmű Zrt. egy újabb lignittüzelésű blokkot építeni, amelynek ráadásul a várható környezeti és egészségügyi hatásai még mindig nem tisztázottak. Mindezt hétfőn az egri közigazgatási bíróság előtt tárgyalják. (A jelenleg még a német RWE többségi irányítása alatt álló Mátrai Erőmű Zrt. 60 megawattnyi (MW) napelemtelepet épít a már meglévő 16 MW-ja mellé.) A MET és Mészáros Lőrinc cége is pályázik a Mátrai Erőműre.

Szakértők szerint az engedély alapjául szolgáló levegőszennyezés-terjedési modell nem veszi figyelembe a domborzati viszonyokat, vagyis jelentősen eltér a valós helyzettől, ezáltal nem jelez előre a valóságban vélhetően rendszeresen előforduló légszennyezési határérték-túllépéseket - írja közleményében a WWF. Az új blokk környezetvédelmi engedélyeztetése során nem vizsgálták, hogy a tervezett erőmű működéséből eredően milyen országhatárokon is át terjedő hatások léphetnek fel, de azt sem, hogy az éghajlatra milyen hatással lehet az új létesítmény.

Az erőmű egyik tüzelőanyag-forrása a közelében található külszíni lignitbánya. A külszíni bányászat során végzett víztelenítés a WWF szerint úgy tűnik, jelenleg is rendkívül káros hatásokat okoz a környező települések vízkészleteiben.

Mindezek mellett az erőmű több százezer tonna lignitet értékesít a lakosságnak, amely tovább rontja a helyzetet a WWF szerint, hiszen a háztartások a lignitet többnyire szűrőberendezések nélküli kályhákban égetik el. A lignit az egyik legrosszabb hatékonyságú tüzelő-alapanyag, amelynek kéntartalma nagyon magas, égésekor kénsav és kénessav képződik, mely marja, roncsolja a nyálkahártyát, a tüdőt és a légutakat. Asztmás rohamot okoz, és jelentősen megnöveli a légúti megbetegedések kockázatát.