Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.

Fagy, jég és augusztusi esők nehezítették, ha nem lehetetlenítették el a nyugat-magyarországi borászatot az idén. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra.

A kereskedés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a problémák a borfogyasztókat kevésbé érintik. A szüretelt mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható hiány. Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat.