Az Európai Bankhatóság (EBA) ma tette közzé a 2016-os stresszteszt eredményeit, amely a felmérésben résztvevő európai bankok sokkellenálló képességét hivatott felmérni hároméves időhorizonton egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve, az EBA által megadott egységes módszertan alkalmazásával.

A korábbi, 2014-es teszttel ellentétben az idei nem tartalmaz egységes minimum küszöböt, a célja, hogy a 2016-os felügyeleti felülvizsgálati folyamatot (SREP) támogassa, elsősorban a 2. pilléres (felügyeleti ellenőrzéshez kötődő) tőkemegfeleléshez kapcsolódó elvárás meghatározása vagy szükség esetén különböző felügyeleti intézkedések révén. A stresszteszt összesen 51 európai bankot érintett (amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 70 százalékát fedik le), melyből 37 az ECB részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 14 pedig Dániában, Magyarországon, Norvégiában, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban rendelkezik székhellyel.

A 2016-os teszten Magyarország részéről egyedül az OTP Bank Nyrt. vett részt. Ennek oka, hogy az OTP a magyarországi hitelintézeti szektor piacvezető intézménye, mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot meghaladó piaci részesedéssel, illetve leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió nyolc országában van jelen.

A teszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Bank eredménye jónak bizonyult, mert magasan a szabályozói minimum elvárások szintje felett teljesített (beleértve a SREP tőkekövetelményt és a kombinált tőkepuffer előírásokat). Az OTP Bank átmeneti rendelkezéseket nem tartalmazó elsődleges alaptőke-mutatója (CET1) a 2015-ös 12,94 százalékos (átmeneti rendelkezésekkel 13,41 százalékos) szintről 9,22 százalékra változna a hároméves sokkpálya végén. A CET1 ráta esetén az alap- és a stressz pálya között megfigyelhető eltérés a hároméves időhorizont végén meghaladja az 5 százalékpontot, mely igazolja a stressz teszt szigorúságát és hitelességét. A pozitív végeredmény mellett azt is hangsúlyozni kell, hogy az OTP Bank esetén a 2016-os stressztesztben egyszeri tételeket nem szűrtek ki - tette hozzá az MNB. A tesztadatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, azaz Magyarországon az MNB feladata volt.

A vizsgált pénzintézetek közül a világ legrégebbi bankjának tartott olasz Monte dei Paschi di Siena szénája áll a legrosszabbul, a hároméves sokkpálya végén e bank alaptőke-mutatója esett egyedül a negatív tartományba (-2,23 százalék).