Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Többen végleg kiábrándultak a katából, miután az év elején egy eddig nem ismert tulajdonságával szembesültek az áttérők. A több céggel rendelkezők számára a kata nagy valószínűséggel kibékíthetetlen ellentétek miatt vállalhatatlan lesz, kilépések várhatók.

A kata főszabályként azok számára lett kitalálva, akik jellemzően egyéni vállalkozók − vagy még azok sem − és nagy hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtanak magánszemélyeknek. A szabályalkotás során megpróbálták hátrányosan megkülönböztetni a beszállítókat, vagyis azokat, akik nem magánszemélyek, hanem cégek számára nyújtanak szolgáltatást. Ebből annyi maradt, hogy a beszállítóknak nagyon kemény követelményrendszernek kell megfelelniük, hogy tisztázzák magukat a burkolt munkaviszony gyanúja alól.

Van egy kör azonban, amelyik csak most szembesült azzal: nem jöttek be a számításai a katával kapcsolatban. A több céggel rendelkezők. Ők úgy gondolták, hogy megspórolhatják a korábbi személyes közreműködés után keletkezett költségeiket azzal, hogy a katába jelentkeznek be főállásban.

Ezzel a katában havonta 50 ezer forint adókötelezettségük keletkezett volna, míg a másik vállalkozásban más többes jogviszonyt választhattak volna. Ez nem feltétlenül ügyeskedés: mivel a szabályok szerint kft. nem lehet katás, ezért azok a kft.-tulajdonosok, akik egyébként megfeleltek volna a követelményeknek, inkább alapítottak egy új céget vagy indítottak egyéni vállalkozást, hogy ott a kata szerint adózhassanak. Főállásban.

Jelentős adómegtakarítást lehetett volna így elérni, hiszen hatmillió forintig a kata szerint lehetett volna adózni − ez összesen tízszázalékos adóterhelés −, a fennmaradó bevétel pedig adott esetben mehetett volna a kft.-nek, ahol nem főállásúként már az adóteher sem annyira durva.

Az adóhatóság szerint azonban ez nem járható út. A főállású katás jogviszony ugyanis nem elég mindenre. A katás ugyanis nem lesz alanya a tb-nek, csak egy speciális biztosítotti jogviszonya lesz. Ám ez nem elég arra, hogy ezáltal kiváltaná az egyéb jogviszonyokat − például munkaviszonyt vagy a személyes közreműködői státust. Ezért az sem megengedett, hogy valaki a maszek munkái révén főállású katás lesz, majd korábbi munkáltatójával vállalkozói szerződést köt − mondván, a kata révén a járulékfizetés már megoldott.

A NAV január közepén kiadott állásfoglalása szerint azok a főállású katások, akik egy másik társas vállalkozásban személyes közreműködők, kötelesek ott megfizetni az adókat és járulékokat a kötelező járulékszintig. Ez azt jelenti, hogy adott esetben teljesen feleslegesen kell havonta nagyjából százezer forint adót és járulékot fizetni. Ehhez jön még a szintén feleslegesen fizetett kata.

Megoldást jelenthet a vállalkozás szüneteltetése − bár könnyen elképzelhető, hogy ezt egyéb okok miatt nem teheti meg a pórul járt katás, mert hitele van, de az is elképzelhető, hogy vannak olyan munkák, amelyek annyi költséggel bírnak, hogy nem éri meg katában kimutatni. Valamelyest csökkentheti a veszteséget, ha a vállalkozó "cserél": marad a kft.-ben főállású, hiszen az adókat úgyis meg kell fizetnie, a katában viszont többes jogviszonyú, ami csak 25 ezer forint adóval jár. Ám még ez is sokkal több fizetnivalóval jár, mint amit a számítások adtak.

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy mindezt utótag tudtuk meg − mondta lapunknak egy érintett. Most lehet mindent visszacsinálni, holott ha ezt korábban megtudjuk, eleve be sem jelentkezünk − tette hozzá.