Az Aranykor szolgáltatásai és a pénzügyi stabilitása révén nyerte el meghívásos pályázaton az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár által kiírt fúziós partneri mandátumot.

A fúzió nyomán az egyesült önkéntes nyugdíjpénztár megközelíti a 120 ezer fős pénztártagságot, illetve a 100 milliárd forint kezelt vagyont, piaci részesedése pedig meghaladja a 10 százalékot. A fúzió sem az ING pénztártagok, sem az Aranykor pénztártagok számára nem jelent lényegi kondícióváltozást, a havi tagdíj mértéke nem változik, az online pénztári szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek, az egyesült pénztár július 1-jétől az ING tagdíjfelosztását és elszámoló egységalapú nyilvántartást alkalmazza. A fúzióval kapcsolatban sem az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztári, sem az ING tagoknak semmi teendője nincs, a változások plusz költséget nem jelentenek.

Az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár 1995-ben kezdte meg a működését. Kezelt vagyona 2013 végén 30 milliárd forint volt, taglétszáma pedig megközelítette a 37 ezer főt. Az Aranykor 2003 óta független önkéntes nyugdíjpénztárként működik. A nyugdíjpénztár versenyeztetett többes vagyonkezelést folytat, jelenleg a Pioneer és Concorde vagyonkezelőkkel. Az Aranykorhoz fennállásának 19 éve alatt már 7 nyugdíjpénztár csatlakozott fúzióval.

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttgyűlése április 23-án minősített többséggel arról döntött, hogy a pénztár június 30-án egyesül az Aranykorral, ha az utóbbi küldöttgyűlése is megerősíti azt. A döntés oka, hogy a szabályozási környezet változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. ez év június 30-án megszünteti tevékenységét, így a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. Az önkéntes nyugdíjpénztár az ING nevet csak addig használhatja, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt.-vel kötött szerződése érvényben van.

A megoldásra két alternatíva merült fel: a más néven, de önálló pénztárként működés, vagy az egyesülés egy másik önkéntes nyugdíjpénztárral. A döntést egy független tanácsadó cég elemzése is segítette, amely figyelembe vette a pénztár rövid és hosszú távú fenntarthatóságát, a közvetlen és közvetett pénzügyi hatásokat, az operatív szempontokat.

Az ING Magánnyugdíjpénztár küldöttközgyűlése korábban arról döntött, hogy a pénztár június 30-án a Horizont Magánnyugdíjpénztárba olvad. A Horizont közgyűlése május 5-én lesz.