Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Alexandra könyves hálózatot korábban üzemeltető, Matyi Dezső első központi cége, a jelenleg felszámolási eljárás alatt lévő Pécsi Direkt Kft. követeléseinek értékesítésére írt ki pályázatot a felszámoló Kvantál Kft. - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Pályázni az adós, felszámoló által peresített egyéb részesedési viszonyban lévő és kapcsolt vállalkozásokkal, valamint egyéb társaságokkal, illetve magánszemélyekkel szemben fennálló követeléseire lehet - olvasható a Elektronikus Értékesítési Rendszerben (EÉR). Ezek összege 2 239 258 690 forint, amit ugyanekkora irányáron hirdetett meg értékesítésre a Kvantál.

Pályázni az EÉR-en keresztül lehet április 7. és 24. között, az ajánlati biztosíték összege 42 millió forint.

A meghirdetett követelések kifejezetten bizonytalan követelések (vevő, illetve kötelezett által el nem ismert), mely értékéért, behajthatóságáért, illetve érvényesíthetőségéért a kiíró felelősséget nem vállal, illetőleg a Ptk.-ban meghatározott kezesi felelősségét kizárja. A követeléseket alátámasztó dokumentáció hiányos - olvasható a kiírásban.

A felszámoló Kavantál megállapítása szerint a Pécsi Direktből átjátszották a vagyont más cégekbe.

A vállalat tevékenységét a nagykereskedő Könyvbazár Kft., a könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. és a könyvkiadó Alexandra Könyvesház Kft. folytatta. A felszámoló számos pert indított az eltűnt vagyon visszakövetelésére azon cégek ellen, ahová a Pécsi Direkt, vagyis az Alexandra-hálózat vagyonának egy jelentős része átkerült. Ilyen például a Wolf-CRS Kft. (amely a Rainbow 50 százalékos tulajdonosa is), a Matyi Dezső vezette Könyvbazár, a Matias-Borászat Kft. (ami Matyihoz köthető személyek tulajdona) és a Rainbow.

A felszámoló februári közleménye szerint kezdeményezték a Pécsi Direkt volt vezetőjének (Matyi Dezső) felelősségre vonását is, valamint büntető feljelentést tettek csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt. Az ügyben a NAV nyomoz

A felszámoló szerint a 2017 elején kialakult pénzügyi válsághelyzet - azaz, hogy ismét a fizetésképtelen helyzetbe jutott a Könyvbazár és a Rainbow - kísértetiesen hasonlít a 2014-es válsághoz.

A Rainbow által üzemeltetett Alexandra üzletek bezártak idén március elején, közülük többet más kiadók üzemeltetnek tovább.

A Pécsi Direkt fizetésképtelenség miatt 2015 márciusában került felszámolási eljárás alá. A Kvantál 102 hitelezőt tart nyilván, akik több mint 9 milliárd forintot követelnek a Pécsi Direkttől. A hitelezők között található több mint egy tucat könyvkiadó és -kereskedő, helyi önkormányzatok, bankok és a NAV.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya - a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség nyomozás-felügyelete mellett - 2015. április 30-a óta folytat nyomozást csődbűncselekmény bűntette miatt a Pécsi Direkt Kft. és több kapcsolt vállalkozása, így a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. érintettségével. A feljelentést két bank tette; az ügyben gyanúsított nincs - közölte korábban lapunkkal Gasz Péter, a főügyészség helyettes szóvivője.

Az ügyészség februárban sikkasztás bűntette miatt elrendelte a nyomozást az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft. érintettségével is.