Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Épp ésszel nem lehet kérdéses, hogy a könyv termék és áru, azonban ezt nem így látja jó néhány önkormányzati adóhatóságok, szerintük a nyomdát elhagyó, papírlapokból álló "valami" nem termék, hanem szolgáltatás. S ha ez így van, akkor ennek árát a könyvkiadók nem vonhatják le az iparűzési adó alapjából. Vagyis a kiadóknak teljes bevételük után kell adózniuk.

Ennek nyomatékosítása érdekében egy sor adóvizsgálat indult a kiadók ellen, szám szerint 16. A kiadók joggal panaszolják az abszurd helyzetet és azt, hogy ha az öt évre visszamenő adóhátralékot és büntetést kifizetik, akkor csődbe mennek. Az érintett kiadóknak - köztük a nagynak számító Móra, Atheneaum, Orisis, Agave, Kossuth, Könyvmolyképző - együttesen 350 millió forintot is meghaladó összeget kell vagy kellene befizetniük az illetékes önkormányzati adóhatóságoknak.

Az ügyben érintett kiadók érdekvédelmi szervezete, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztő Egyesülése (MKKE) a lehetetlen helyzet feloldása érdekében az adóvizsgálatok felfüggesztését követeli. Kocsis András Sándor elnök keddi tájékoztatóján elmondta, hogy a MKKE nemzetközi szervezetek segítségét kéri, és az uniós bírósághoz fordul az ügyben. Az egyesülés vezetője szerint a könyvszakmából a rendszerváltás óta 7-8 milliárd forint forgótőke hiányzik, ezért, ha a kiadókat most több száz millió forintos befizetésre kötelezik, az az egész könyves szakma megroppanásához vezethet.

A MKKE látva azt, hogy korábbi felvetésük sem ért el semmilyen eredményt, szolidaritási alap létrehozásáról döntött és peregyezség létrehozását is javasolja. A témában eddig meghozott egyetlen - elsőfokú - ítélet nem a kiadónak, hanem a Csongrád megyei adóhatóságnak kedvezett.

A konkrét kiadói bebukások mellett a hazai nyomdaipar is a vesztesek közé kerülhet, hiszen a magyar nyomdáktól külföld felé fordulhatnak a magyarországi könyvkiadók. Ha ugyanis oda viszik a nyomdai munkákat, egyértelmű az, hogy a gépsorokat elhagyó papírlapokból álló áru bizony termék. Akármit is tartanak erről az önkormányzati adóhatóságok vagy a nemzetgazdasági minisztérium illetékes államtitkára.

Korábban ezt mondta Balog Zoltán miniszter

Nem is olyan régen, talán három vagy négy héttel ezelőtt tárgyaltam a könyvkiadók és könyvterjesztők képviselőivel - akkor még nem láttuk ezt a problémát. Akkor elmondtam, hogy a magyar könyv kiadásának, a magyar nyelvű könyvek kiadásának stratégiai szerepet szánunk. Nem véletlenül olyan alacsony, öt százalék az áfája - fogalmazott. Az, hogy nem tudunk különbséget tenni, vagy nem jól tett különbséget a NAV a szolgáltatás és a termék között, valóban nehéz helyzetbe hozza a kiadókat. Megvizsgáljuk az ügyet. Nem célunk az egyébként is nehéz helyzetben lévő könyvkiadókat tönkretenni, semmiképpen sem. Éppen ellenkezőleg: a digitális kultúra fejlesztése mellett a magyar könyvkiadásnak is stratégiai szerepet kell kapnia a jövőben. Mindenképpen segíteni fogunk - mondta Balog.