Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatközlése alapján november 21-25. között a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4 százalékkal nőtt, a gázolaj 5,6 százalékkal lett drágább. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A benzinárak a hét 4 napján emelkedtek, de pénteken csökkentek, a gázolaj ára a hét első részének emelkedése után stagnált, majd pénteken csökkent.

A Brent spot kőolaj ára a héten 45-47 dollár között ingadozott, heti átlagban 2,5 dollárral, 5,6 százalékkal nőtt az ár. A spot olajár a hét folyamán csütörtökig emelkedett, majd pénteken csökkent. Az olajpiaci áralakulásra az OPEC tárgyalásaival kapcsolatos hírek hatottak. A hét elején még az volt az uralkodó nézet, hogy az egyezség körvontalazódik, azonban a hét második felében egyre több jel érkezett, hogy továbbra is Irak, Irán, s újabban Indonézia sem elégedett az országukra leosztott termelési szinttel. Valószínűleg csak kicsit befolyásolta az árak változását, hogy az elmúlt 13 hétből 12 alkalommal emelkedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége, a múlt héten három fúrással növekedett, s elérte a 474 darabos szintet.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,4 dollárral, 5,1 százalékkal nőtt a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 47 dollár körül változnak, ez jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója Magyarországon - vélik a GKI Energiakutató szakértői. Ha azonban az OPEC meglepi a piacot egy egyezséggel, decemberre jócskán 50 dollár fölé mehet az ár.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a heti átlagos árváltozások alapján a benzinnél 4-7, a gázolaj esetében 6-8 forintos emelkedés jelentkezett. Pénteken, november 25-én 5-5 forintos áremelés történt. Mindezek miatt hétfőn, november 28-án, nem valószínű az áremelés, mivel az üzemanyagárak a hét végére mérséklődtek. Szigorúan csak a heti átlagos változást figyelve a benzinnél még elképzelhető 2 forint körüli, a gázolajnál pedig 3 forint körüli emelés - áll az előrejelzésben.

Így a benzin ára 344, a gázolaj ára 360 forint/liter körüli szinten változhat.