Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsonyi ajándékként is tekinthetik a károsultak azt, hogy  megtalálták és hazahozták a  Kun-Mediátor Kft. egykori vezetőjét, a bróker Marcsikának is nevezett  Dobrai Sándornét.  A cég tavaly télen bukott be, tulajdonosa pedig - mint most kiderült - egy közép-amerikai tengerparti turistaparadicsomba menekült az igazságszolgáltatás elől.  Korábban azt feltételezték, hogy Mexikóban rejtőzködik, a valóságban viszont alig pár kilométerre a mexikói határtól Belize-ben bujkált

A "célországgal" Magyarországnak nincs kiadatási szerződése, így biztonságban tudhatta magát, másfél évig - írta az Index. A Blikk híradása szerint lebukását annak köszönhette, hogy egy idő után ott sem tudott nyugton maradni, és anyagi nehéz­ségei miatt lényegében ott folytatta, ahol itthon abbahagyta. Ott is a Karcagon jól bevált módszert követve akart piramisjátékot üzemeltetni, de lebukott és a  belize-i hatóságok múlt szerdán sikkasztás gyanúja ­miatt  őrizetbe vették.

A Blikknek nyilatkozó  forrás szerint  Marcsika szerény körülmények között éldegélt, hiába sikkasztott közel húszmilliárd forintot, az apartmanját is bérelte. Menekülésekor úgy tudni, csak  4-5 millió forintnak megfelelő dollárt tudott magával vinni. Érdekes fejlemény - ha igaz -, hogy  egy rejtélyes támogatójától havi apanázst kapott, amit egy beli­ze-i ügyvédi irodában tudott felvenni, ebből fedezte a megélhetését. Miután a pénzfolyam elapadt, munkához látott  és a Magyarországon jól bevált  piramisjáték szervezésébe kezdett. Ez okozta végül lebukását is.

A  lap szerint a nemzetközi elfogatóparancsról  korábban is tudtak a helyi hatóságok, de valahogy nem érdekelte őket. Annak ellenére sem, hogy saját nevén  - Dobrai Sándorné - jelent meg ott is. A magyar  igazságszolgáltatás viszont  a belize-i  letartóztatást követően lépett, és így Marcsikát rövid időn belül kiadták.

Kedd délután fél négykor pedig már landolt is az őt szállító repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren. A rendőri őrizetben levő álbróker kihallgatása vélhetően már megkezdődött.

A leglényegesebb kérdés az, hogy mi lett a Kun-Mediátor beiktatásával elcsalt 20 milliárd forinttal? A magyar hatóságok ugyanis eddig mindössze 200 milliós vagyont tudtak zárolni, és ebből az ezer főre taksált károsult "tábor" egyetlen tagja sem kapott még kártérítést. Amennyiben Marcsika feltáró vallomást tesz, okkal reménykedhet abban, hogy büntetését  mérsékelhetik. Ha a hallgatást választja, akkor 10 éves börtönbüntetésre számíthat.

Bróker Marcsika magyarországi "sikertörténetének" részleteiről a 25 év 25 átverés című most megjelent könyvben talál bőséges hátteret.