A demonstráción mintegy százötven-kétszázan vettek részt, a tüntetők szakszervezeti zászlókat lobogtattak, transzparenseiken egyebek között a "Méltó béreket Magyarországon is!" felirat volt olvasható.

Nagy Sándor, a Démász Szakszervezet vezetőelnöke az MTI-nek elmondta, az EDF gazdasági helyzete miatt méltatlannak és a munkavállalókat megalázónak tartják a cég idei, 2,5 százalékos általános bérfejlesztési ajánlatát.

Az energiaszolgáltató tulajdonosa, az EDF Európa legnagyobb energia-ipari termelő, elosztó, kereskedő és szolgáltató vállalata, amely Franciaországban többségi állami tulajdonban van. "Franciaországban a vállalat olyan juttatásokat biztosít a dolgozói részére, amilyen Magyarországon a szocialista időben sem volt; ugyanakkor a magyarországi munkavállalóikat másodrendű személyként kezelik" - fogalmazott az érdek-képviseleti vezető.

A szakszervezet szeretné elérni, hogy ne csökkenjen a dolgozók reálbére, ne szűnjenek meg munkahelyek, és jöjjön létre valós, érdemi szociális párbeszéd - mondta az elnök. Nagy Sándor közölte, a szakszervezet a megállapodásban érdekelt, ám ha nem jutnak egyességre, tüntetni fognak Párizsban, az anyavállalat székháza előtt, és Budapesten a francia nagykövetségnél is. Hozzátette: végső eszközként pedig a sztrájkra is hajlandóak.

A vezetőelnök az MTI érdeklődésére elmondta, a cégcsoportnál dolgozó bruttó átlagbére meghaladja a 200 ezer forintot, ám ezért sok foglalkoztatott a napi nyolc óra helyett 24 órás szolgálatot ad.

Hiezl József, az EDF Démász Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, a menedzsment értetlenül áll a szakszervezeti demonstráció előtt. A korábbi években hat-nyolc forduló tárgyalássorozat után született meg a cégnél a bérmegállapodás, most a szakszervezet két megbeszélést követően a tüntetés eszközéhez nyúlt.

A szakember hangsúlyozta, a cég 4,1 százalékos béremelési ajánlata nem áll messze a szakszervezet követeléseitől, és a menedzsment vállalta azt is, nem bocsátanak el senkit. A vezérigazgató-helyettese kitért arra is, a cégnek a munkavállalók 40 százalékánál, mintegy hatszáz embernél kompenzálnia kell az adórendszer változásból fakadó nettó bér csökkenését is.