Bő két két éve dőlt be a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, most pedig az ország egyik legnagyobb szövetkezeti bankja az Orgovány és Vidéke működését blokkolta az MNB. A felügyeleti feladatot is ellátó jegybank a múlt pénteken jelentette be, hogy miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta integrációs rendszerből a takarékot, az MNB visszavonta annak engedélyét, miután a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél. A határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá. A jegybank ezzel párhuzamosan július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el.

A Soltvadkert és Vidéke esetében 2012-ben az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA) 33 milliárdot kellett a kártalanításra fordítani - ez az orgoványi takaréknál még ennél több is lehet. Ez ugyanis az ország egyik legnagyobb szövetkezeti bankja, mérlegfőösszege 2013 végén csaknem 81 milliárd forint volt, a betétállománya pedig 63,5 milliárd forintra rúgott. (A soltvadkerti esetben 15,3 ezer betétest, a mostaniban pedig várhatóan ennek a dupláját kell majd kártalanítani.) Érdekes, hogy az ellenőrzésre hivatott szervezetek (korábban a PSZÁF, majd 2013. októbere óta az MNB) nem látták jelét a közelgő bajnak: az orgoványi takarékot például 2011 óta folyamatosan vizsgálta a felügyelet, ám csak apró szabálytalanságokra bukkantak.

Ahol sok minden történik

A magyar Bermuda-háromszögről évtizedek óta népmesei vagy inkább rémmesei történetek keringenek. A borpancsolással és az olajszőkítéssel kapcsolatos "mondák" összegzéseként 2008-ban megjelent adatok szerint például az olajszőkítés néven ismert visszaélések során 260 vádlottat ítéltek el és hatvanat mentettek fel.

A legérdekesebb történet kétségtelenül éppen egy soltvadkerti polgárhoz kötődik, akit húsz vagon gázolaj eltűnésével vádoltak meg - a szerelvény egy éjszaka alatt tűnt el a kiskőrösi vasútállomásról. Az illető első fokon öt évet kapott, az állomásfőnök és helyettese három, illetve két évet.

Szintén egy ország kapta fel a fejét akkor, amikor az ezredforduló évében kiderült egy ottani falusi vegyesboltról, hogy két év alatt 27,5 millió kilogramm kristálycukrot adott el. Ez olyan nagy mennyiség, amely a falu lakosságának fogyasztását száz évre fedezte volna. Kiskunmajsán 1996 júliusában közel félmillió liter cefrét foglaltak le a fináncok - ennek előállításához 10 vagon (!) cukorra volt szüksége a derék borpancsolónak.. A mikszáthi történetek mellett néha - így az Élet és Irodalomban megjelent Rajnai Attila riportokban - megjelentek a helyi rendőri vezetők leváltásáról és gyanús lelépéséről szóló hírek is. A kilencvenes évek végén egy sor vámparancsnokot, rendőrkapitányt és helyetteseiket váltottak le - a nyilvánosság kizárásával.

Így aztán jókora meglepetést okoztak a napvilágra került adatok. Az SZHISZ bejelentése szerint a pénzintézet saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat, A limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől. S társaság hitelezési mutatója is rossz volt és folyamatosan romlott: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya idén március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon csaknem háromszorosára nőtt.

Minderre eddig egyik korábbi vizsgálat sem deríthetett fényt. A tavaly nyáron meghozott takarékszövetkezeti integrációs törvény alapján azonban egy külső céget, a Deloitte-ot bízták meg a takszövök átvilágításával és ők meglátták azt, amit korábban mások nem. Márpedig ha ez így van, akkor elképzelhető hogy Orgovány - és az ezt megelőző a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bezárása 2014. januárban - nem az utolsó volt a sorban.

Kérdés, hogy a Deloitte mikorra fejezi be a takarékszövetkezetek átvilágítását - a folyamat egy tekintélyes pénzügyi vezető szerint sokkal alaposabb és részletesebb volt, mint a korábbi felügyeleti vizsgálatok.

Az OBA kasszájában jelenleg a Napi.hu információi szerint 81 milliárd forint van. Ebből az orgoványi kártalanítást minden bizonnyal ki tudják fizetni. (Az alap a betétest 100 ezer euróig, azaz 31 millió forintig kártalanítja.) Az OBA tartalékainak átmeneti kiszáradása sem jelentene problémát, mivel - a tőkepiaci törvény tavalyi módosítása nyomán - az alap hitelt vehet fel és/ vagy pótbefizetésre is kötelezheti a pénzintézeteket.

(A fenti MTI-kép illusztráció, ezen a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kiskőrösi épülete látható)