Az intézkedéseket azt követően hozták, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában a hónap elején, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.

A DélKerTész elnöki tájékoztatója emlékeztet: április 10-én született meg a hatósági mintavétel eredménye, amely Bakó Dániel Zoltán termelő tag paprikájában kimutatta a Magyarországon nem engedélyezett klórfenapír hatóanyagot. Emiatt a hatóság zárolta a termelő fóliasátrait, a szövetkezetet pedig kötelezte a termelőtől származó áru visszavonására, ami a precíz nyomo követhetőségnek köszönhetően meg is történt.

A szövetkezet igazgatósága kedden ülésezett és intézkedéseket hozott az élelmiszerbiztonság garantálása és a hasonló esetek elkerülése érdekében. Így a termelőknek csak a szövetkezet által kiadott növényvédelmi program szerint lehet védekezni. Emellett minden termelő az áru átvételekor köteles bemutatni naprakészen vezetett növényvédelmi naplóját, amelyről másolat készül, és egyúttal nyilatkozatot ír alá a napló hitelességének tartalmáról.

Ezeken kívül minden áruátvételkor 0,5-1,0 kilogramm ellenminta vétel is történik. A nyomonkövethetőség egyértelmű bizonyítása érdekében pedig egy csomagolt egységen csak 1 termelői címke lehet - közölték. Amennyiben mindezeknek a tag nem tesz eleget, az áru átvételét meg kell tagadni tőle. A tájékoztatás szerint az ellenmintát az átvételtől számított 10 napig a kijelölt helyen tárolják.

Új intézkedésként drasztikusan növelik az eddig előírt növényvédőszermaradék vizsgálatok számát, valamint a paprikafélék esetében minden termelőnél vizsgálatot végeznek az év folyamán, és esetenként további vizsgálatokra is számíthatnak szúrópróba szerűen a termelők. Emellett hatékonyabbá teszik a termelői továbbképzést, valamint a szaktanácsadást, illetve a szövetkezet még szorosabban együttműködik a hatóságokkal a biztonságos termelés érdekében - közölték.

Az ügyben érintett tag esetében az igazgatóság úgy határozott, hogy a hatósági zárlat feloldása után a termelő szállíthat, de minden heti szállításból mintavétel történik, amelyet a termelő költségére végeztet el a szövetkezet. Az intézkedés erre a szezonra érvényes. Bakó Dániel Zoltán közölte: igazgatósági tagságát az év végéig felfüggeszti, amelyet az igazgatóság tudomásul vett. A  cégnek a zöldségértékesítésből származó nettó árbevétele a múlt évben 5,516 milliárd forint volt, szemben a 2013-ban elért 5,039 milliárd forinttal. A belföldön eladott áru aránya 70-75, az exporté pedig 25-30 százalék.