Június 22-től július 5-én éjfélig ideiglenesen bezár a Nyugati pályaudvar. Olyan karbantartási és felújítási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az utasperonokon és az állomásépületen, amelyek elvégzése halaszthatatlanná vált, de a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehetett elvégezni - közölte a MÁV. Hozzátették: a felújítások jelentős mértékben javítják a Nyugati pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését.

A MÁV-Start ideiglenes menetrendet vezet be a kéthetes időszakra, több vonatot más budapesti állomásra irányít át a vasúttársaság.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza és a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon közlekedő "kör" InterCity (IC) vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyig közlekednek, és onnan is indulnak. A Budapest-Nyugati-Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek.

A Budapest-Nyugati-Vác-Szob és a Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok vonalon közlekedő vonatok menetrendjét összevonják: a zónázó vonatok Szob-Vác-Rákospalota-Újpest-Zugló-Cegléd, a helyi vonatok Vác-Rákosrendező-Zugló-Monor útvonalon közlekednek. Lesznek azonban olyan vonatok, amelyek a Dunakanyar felől csak Rákospalota-Újpestig, Cegléd felől pedig Zugló megállóhelyig közlekednek. A Budapest-Nyugati-Veresegyház-Vác vasútvonalon közlekedő vonatok fővárosi végállomása ideiglenesen Rákospalota-Újpesten lesz.

A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével. A Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár viszonylatú G43-as személyvonatok csak Kelenföld és Gárdony között közlekednek. A Kőbánya-Kispest-Tárnok közötti S36-as személyvonatok Kelenföld-Tárnok között járnak.

A Budapest-Nyugati-Lajosmizse vonalon - pályafelújítás miatt - a vonatok helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Kőbánya-Kispest és Ócsa között június 22-től augusztus 19-ig.

A vasúttársaság egyeztetést folytat a BKK-val a szükséges helyi közlekedésszervezési intézkedésekről.