Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március elsejével bezárt a Rainbow Üzletlánc Kft. üzemeltetésében működő 56 Alexandra könyvesbolt, jelen állapot szerint 29-et új bérlők üzemeltetnek tovább könyves üzletként, míg 27 bolt sorsáról az új ügyvezetésnek kell majd döntenie - tudta meg lapunk Somogyi Ferenctől, a cégnek interim menedzsment szolgáltatást nyújtó PD Consulting Kft. vezetőjétől.

További négy Alexandra boltot Matyi Dezsőhöz köthető cégek működtetnek, azok ma is nyitva tartanak.

A Rainbow által működtetett üzletekben jelenleg leltároznak, amelyik boltokat új üzemeltető vinné tovább, átadó leltárt készítenek, az ott elhelyezett könyvkészletekkel az új üzemeltető számol el a kiadókkal. A többi üzletnél a kiadók március 10-ig szállíthatják el készleteiket, illetve a nagykereskedő Könyvbazár Kft. szállíthatja vissza azokat a központi raktárába - derül ki Vass István ügyvezető és Somogyi Ferenc közleményéből.

Az átadandó üzletek dolgozóinak munkaszerződéseit megszüntetik - a Céginfo.hu adatai szerint a kft.-nek jelenleg 362 fő bejelentett munkavállalója van. A többi munkavállaló sorsa kérdéses. A dolgozóknak rendezték a februári bérét, és márciusra a nettó bérük 80 százalékát előre kifizették. A dolgozókat a boltok új üzemeltetői átvehetik. Az átadandó könyvesboltok januári bérletidíj-tartozását is rendezték. A vezetőség azoknak a kiadóknak, amelyek elszámoltak velük, kifizették a januárban eladott könyveik kiskereskedelmi árának 40 százalékát.

Eredménytelenül zárult a keddi taggyűlés

A Rainbow Kft.-t irányító és munkáltatói jogokat gyakorló vezetők interim menedzsment szerződése és ügyvezetői megbízatása 2017. február 28-án megszűnt. Az ügyvezető Vass István, a PD Consulting munkatársa, az ő megbízása hat hónapra szólt.

A Napi.hu információi szerint a cég keddi taggyűlésén a tulajdonostársak nem választottak új ügyvezetőt, és ismét nem született döntés a társaság jövőbeni működésére vonatkozóan.

A Rainbow által üzemeltetett boltokból 24 egység bérletét venne át a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége. További öt üzletet vinne tovább a Nédiosz Kiadó Kft. (amely szintén több kiadót képvisel).

Fenntarthatatlan a cég működése

Az üzletekből kivonták könyveiket a könyvkiadók, így a Rainbow a jelenlegi formájában nem működtethető, gazdálkodása veszteséges, az elmúlt három évben jelentős tartozást halmozott fel. Az üzletek január-februárban nyitva tartottak, a menedzsment új befektetőt kívánt találni az üzletek bérletének átvételére. A jelentkező Central Csoportnak azonban nem sikerült megállapodnia a helyiségek bérbeadóival.

A Rainbow és a boltokat könyvekkel ellátó nagykereskedő, a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. közt elszámolási vita alakult ki, a Könyvbazár az átvett könyvekért több mint hárommilliárd forinttal tartozott könyvkiadóknak, míg a cégnek a Rainbow nem fizetett, amelynek hasonló összegű viszontkövetelése van a Könyvbazárral, Matyi Dezsővel és egy hozzá közel álló személlyel szemben.

Matyiék: jogellenes a megállapodás

A boltok bérletének átadására vonatkozó megállapodás Matyi Dezső korábbi nyilatkozata szerint jogellenes.

A kiskereskedő Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonosa szeptember óta a Wolf-CRS Kft., amely javasolta új ügyvezető kinevezését (a korábbi ügyvezető Szabó Tünde, Matyi volt felesége volt). A Rainbow másik 50 százalékán Matyi Dezsőhöz közel álló három személy osztozik, azonban ők és a Wolf-CRS tulajdonosa között nincs egyetértés a cég további működtetésére vonatkozóan.

Az egyik résztulajdonos, Szabó Tünde korábban közleményben tudatta, hogy a cég február 17-én taggyűlést tartott, s azon nem adtak felhatalmazást az ügyvezetőnek (Vass Istvánnak) arra, hogy a Rainbow bérleményeinek bérleti jogával kapcsolatosan kiadókkal tárgyaljon. Ilyen eljárás jogellenes és súlyosan sérti a társaság érdekeit - írták a közleményben.