Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex az előző havival megegyező szinten, 110,4 ponton maradt novemberben. Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 115,6 pontra emelkedett az októberi 115,1 pontról, míg a jövőbeni várakozásokat mérő almutató az októberi 105,9 pontról 105,5 pontra mérséklődött.

Jelentősen javult az üzleti helyzet megítélése a nagy- és kiskereskedelemi, valamint az építőipari vállalkozások körében, a feldolgozóiparban viszont éppen ellenkezőleg, jelentős volt a romlás.

Clemens Fuest, az ifo vezetője hangsúlyozta, hogy a vállalkozások továbbra is bíznak a német gazdaságban, a jelek szerint hidegen hagyta őket az, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok elnökévé.

Trump protekcionista kirohanásai megijesztették az euróövezeti exportőröket, ami fokozta a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetését támogatók győzelmével végződő júniusi brit népszavazás után kialakult bizonytalanságokat.

Klaus Wohlrabe, az ifo közgazdásza szerint az üzleti hangulatindex alapján arra lehet következtetni, hogy a negyedik negyedévben 0,5 százalékkal bővülhet a német gazdaság, így az egész éves növekedés 1,9 százalék lehet.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet a múlt héten hozta nyilvánosságra novemberi üzleti hangulatindexét, amely a vártnál sokkal kedvezőbb volt. A német gazdasági hangulatindex értéke 13,8 pontra nőtt az októberi 7,6 pontról, míg elemzők 8,1 pontot vártak. Az aktuális állapotot tükröző index értéke 0,7 ponttal, 58,8 pontra süllyedt.

A két felmérés közötti különbség az, hogy az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat, a ZEW viszont pénzügyi elemzőket kérdez.