Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetség keddi közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy azon járműtulajdonosok felmondásának legkésőbb december 1-jén, csütörtök éjfélig meg kell érkeznie jelenlegi biztosítójukhoz, akik kgfb-szerződésüket jövő évtől egy másik biztosítóhoz szeretnék átvinni.

A Mabisz adatai szerint a segédmotor-kerékpárokat nem számítva közel 1,7 millió gépjármű - az összes gépjármű 37,2 százaléka - rendelkezik még mindig január 1-jei évfordulóval. A magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik esetében is hasonló az arány: az ilyen járművek esetében összesen 1,1 millió autó szerződése naptári évfordulós.

Évről évre folyamatosan csökken a naptári évfordulós szerződések száma, mivel 2010 óta a kgfb-szerződések szerződéses évfordulója a gépjármű megvásárlásának, illetve a kgfb-szerződés megkötésének napja. Ennek hatására évről évre kevesebb jármű szerződése fordul az év elején: 2013-ban az összes gépjármű 65 százaléka, 2014-ben 52 százaléka, 2015-ben pedig már csak 44 százaléka volt január 1-jei évfordulós.

Annak az autósnak, aki december 1-jéig felmondja a korábbi kgfb-szerződését, december utolsó napjáig, december 31-ig van lehetősége az újonnan választott biztosító társaságnál megkötni a jövő évre vonatkozó kgfb-szerződést. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, az komoly kockázattal és következménnyel jár. A biztosítatlan időszakra lényegesen magasabb, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnie, károkozás esetén pedig a károkozónak meg kell térítenie a kártalanítási számla által a károsultnak kifizetett kártérítést - közölte a Mabisz.

Segít a szövetség eszköze

A díjak és kedvezmények összehasonlításához megfelelő eszköz lehet a Mabisz díjnavigátora: a szövetség hiteles kalkulátorában valamennyi érintett biztosító "kötelező" tarifája megtalálható, az azokhoz kapcsolódó összes kedvezménnyel együtt. A Mabisz díjnavigátorában szereplő adatokat a biztosítók előzetesen ellenőrizték, tesztelték, és írásban jóváhagyták, így a rendszerben megtalálható díjak minden esetben hiánytalanok és pontosak.

A biztosítók díjtarifáira továbbra is jellemző a korábbi kedvezménystruktúra. A legtöbb biztosítónál díjkedvezmény kapható az e-kommunikáció, a csekkes befizetést helyettesítő banki átutalás vagy csoportos beszedési megbízás választása, illetve az éves díjfizetés vállalása esetén. Díjkedvezményt kapnak egyes szakmákban foglalkoztatottak, egyes szakmai szervezetekhez, szakszervezetekhez, egyes cégcsoportokhoz tartozók, illetve a mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők - tudatta a szövetség.