A vállalat gazdálkodásának kockázatai a múltbéli, 2003 és 2009 közötti felelőtlen fővárosi intézkedésekből erednek, azonban ezen kockázatok kezelésére, egyúttal a BKV működőképességének biztosítására - ahogy eddig is - ezután is minden intézkedést megteszünk - ígéri Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ  és Bolla Tibor BKV Zrt  vezérigazgatója.

A közlemény szerint az előző városvezetés 2003 és 2009 között 78 milliárd forint működési hitelt vett fel amiatt, mert a BKV-tól megrendelt szolgáltatásokat nem fizették ki. A BKV nem új buszokra vagy villamosokra, hanem a bérek, a gázolaj-számla kifizetésére vett fel működési hitelt, fenntarthatatlan és irracionális módon.

A hitelállomány a BKV átalakításával, a hatékonyabb gazdálkodással, a közlekedési intézményrendszer átalakításával 78 milliárd forintról mára több mint 25 százalékkal, 56 milliárd forintra csökkentett. A BKV működési hitelei 2012-ben lejártak és akkor valóban csődhelyzet veszélye fenyegetett, a gazdasági válság idején igen korlátozott banki hitelezői hajlandóság miatt. Akkor a városvezetés, a BKK és a BKV közreműködésével sikeresen orvosolta ezt a helyzetet és több hónapnyi tárgyalás után végül a teljes lejáró hitelállomány újrafinanszírozása sikerült. A hitelek biztosítékául a Főváros kezességet vállalt, és a Magyar Állam is garanciát adott.

Ezek a 2012-ben megújított hitelek a banki szokványok szerint 2-3 év után most ismét elkezdtek lejárni. A hitelek további törlesztésére (a már jelentős, mintegy 20 milliárd forintos elmúlt évekbeli adósságcsökkentés után) 2014-ben nincs forrásunk, hisz ahhoz a működésből, a közlekedési beruházásokból kéne a forrásokat elvonni, 2015-től terveink szerint azonban folytatjuk a hitelállomány már megkezdett törlesztését, csökkentését - írja  a két vezérigazgató.

A lejáró hitelek megújítására kiírt BKV-tenderre több ajánlat is érkezett a bankoktól, tehát a hitelek megújítása lehetséges, ehhez ismét először a Főváros, majd annak nyomán a Kormány garanciája szükséges. A fővárosi kezességvállalásról a Közgyűlés már döntött. A kormányzati kezességvállalásról ezt követően születhet döntés, ez ügyben Tarlós István főpolgármester folyamatosan egyeztet a Kormány illetékeseivel.

Az idei év második felében, illetve a 2015-ben lejáró hitelek újrafinanszírozására a megfelelő időben a BKV újabb tendereket fog kiírni. Meggyőződésünk, hogy a BKV egyre hatékonyabb és eredményesebb gazdálkodása nyomán akkor is számíthatunk jó banki ajánlatokra.

A BKV folyó finanszírozása a BKK és a BKV közötti közszolgáltatási szerződés alapján garantált. 2012, az új szerződés megkötése óta a BKV minden egyes havi finanszírozása időben megtörtént, Tarlós István főpolgármester hivatalba lépése óta pedig a BKV egyetlen forint új hitelt sem vett fel.