Jól sikerült a tavalyi éve a Korda Filmstúdiónak, hiszen a Borgiák című sorozat harmadik évadának köszönhetően a stúdiókomplexum műtermei és egyéb kiszolgáló egységei, irodái, sminkszobái, öltözői, műhelyei és raktárépületei, valamint szabadtéri díszletei, az úgynevezett "backlotok" mind le voltak kötve − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Csapó Tamás, a Korda Filmstúdió Üzemeltető Zrt. vezérigazgatója. Bár a 35 hektáros stúdió területén ezzel együtt is maradtak még kihasználatlan kapacitások, amelyeket megpróbáltak hasznosítani − így például reklámfilmeket, videoklipeket forgattak, valamint rendezvényekre és fotózásokra adták bérbe −, Csapó elismerte, hogy egy kisebb produkció még "befért" volna erre az időszakra. Így sem elégedetlen azonban a stúdióvezető, mivel az elmúlt év gazdasági értelemben körülbelül a 2010-esnek felel meg, ezzel együtt az elmúlt három év eredményei érdemben jobbak, mint a válság előtti időszakban.

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott a Stern Film Stúdió vezetője, Hídvégi Péter, aki elmondta, hogy a korábbiakhoz képest jobb évet zártak tavaly, köszönhetően annak, hogy egy kis költségvetésű filmet forgattak szinte egész évben. Ugyancsak pozitívan tekint 2013 elé, hiszen decemberben beköltözött egy közepes költségvetésű film a stúdióba, amely a tervek szerint augusztusig forog. A folytatás attól függ, hogy egy Drakula életével foglalkozó tévésorozat él-e az opciós jogával. Június végéig kell dönteniük, ha lesz folytatás, akkor egész évre ki vagyunk bérelve − fogalmazott Hídvégi.

A Korda is egy opcióban bízik: a Borgiákat gyártó céggel négyéves szerződést kötöttek − egyelőre arra számítanak, hogy jövőre is visszatérnek hozzájuk, leforgatni a negyedik évadot. Ezen kívül több, már 2012-re előkészített produkciókban is bíznak. Az ekkora csúszás megszokottnak számít a filmiparban. Csapó szerint a külföldi produkcióknál nem mindig az a gond, mint a magyar játékfilmeknél, azaz hogy nincs elég pénz a finanszírozásukra, hanem sokszor előfordul, hogy a sztároknak nem megfelelő a forgatási időpont vagy éppen a forgatókönyveket kell még csiszolni. Ha minden függő ügyben pozitív döntés születne, nem mindenkit tudnánk befogadni − mondta Csapó, aki szerint ha a Borgiákon kívül legalább még egy produkcióval szerződnek, akkor 70 százalék fölött jár a stúdió kihasználtsága.

A kilátásokkal kapcsolatban Hídvégi azt emelte ki, hogy egy törvénymódosításnak köszönhetően a külső helyszínekért a közeljövőben egységes árat kell majd fizetni, így félelmei szerint akár drágulhatnak is a vidéki helyszínek, főleg ha az árakat a budapestiekhez szabják. A külföldi produkciókkal kapcsolatban azonban optimista, mondván, amíg nem változik a szabályozás és továbbra is igénybe lehet venni az adókedvezményeket, addig Magyarország vonzó célpont marad a filmgyártók számára − emiatt is elengedhetetlen, hogy Budapest az év végéig megállapodjon az EU-val, hiszen a jelenlegi rendszer 2013 végéig érvényes. A tengerentúli stúdiók egyre inkább oda mennek, ahol a legtöbbet kapják a legkevesebb pénzért − tette hozzá Csapó. Márpedig a verseny folyamatosan nő az európai piacon: a csehek − még ha korlátozott összeghatárral is − megalkották a saját adókedvezményüket, Románia, Litvánia és Bulgária pedig a magyarok alá tud kínálni. Az utóbbi két évben nemzetközi stábok forgatnak már Szerbiában és Horvátországban is, holott eddig a filmesek nem nagyon látogattak oda.

 

Több lábon állva könnyebb

A filmstúdiók megpróbálnak nem csak a filmgyártásból megélni, így tesz a Korda is, amely létrehozta a Korda Filmpark Látogatóközpontot. Ez Csapó Tamás vezérigazgató szerint jól teljesített 2012-ben − ahogy a catering üzletáguk is −, mivel két egyedi filmgyártási tematikára épülő − filmbuilding és wild track − csapatépítő programjuk is indult. Ezeket cégek és baráti társaságok is igénybe vehetik, amelyek ezáltal megismerhetik, milyen lehet egy valódi filmforgatás, vagy például azt, hogyan készül az utószinkron.