A felszámolási eljárása ellenére kiegyezne elismert hitelezőivel, Csepelre költöztetné székhelyét, és folytatná tevékenységét a BVM Épelem Kft.. Felszámolója azonban eladásra hirdette meg a cég teljes vagyonát - anélkül, hogy erről bárkivel egyeztetett volna. A korábban 12 milliárd forintra taksált vagyont most nettó 5,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámolóbiztos, aki viszont az értékesíti hirdetmény közzétételekor már nem is volt felszámolóbiztosa a társaságnak. A betonelemeket gyártó BVM Épelemet korábban egyik telekszomszédja, a Global Center Ingatlanbefektetési Kft.-vel folytatott peres eljárásban 4,98 milliárd forintos kártérítésre és kamatainak megfizetésére kötelezte a választottbíróság, de az ítéletet később, tavaly októberben a Legfelsőbb Bíróság (LB) hatályon kívül helyezte. Az építőipari cég 2010 márciusában az ítélet végrehajtása elől csődvédelembe menekült, majd a sikertelen csődeljárás után, tavaly szeptemberben a saját kérelmére elindult a felszámolása.

Kényszeregyezséget kötnének a hitelezőkkel


Az értékesítési pályázaton a társaság Budafoki úti betongyártó üzemét nettó négymilliárdos, a Galvani úti munkásszállóját 460 millió forintos irányáron hirdette meg a felszámoló. Egy igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő által 2011. március 30-án készült szakvélemény az előbbi forgalmi értékét nettó 5,96 milliárd, míg az utóbbiét 486 millió forintban határozta meg - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Pálinkás János, a BVM korábbi ügyvezetője, résztulajdonos. (Az Opten Kft. céginformációs adatbázisából kiderül, hogy a BVM Épelem a menedzsment és dolgozók tulajdonában van, többségi befolyással a BVM Épelem MBO Kft. rendelkezik benne.) A cégvezető a felszámolás alatti értékvesztéstől tart, valamint attól, hogy eladják a fejük fölött a céget úgy, hogy közben ők még a felszámolás alatt is megpróbálnának kiegyezni az általuk elismert hitelezőkkel. (Ezek között nem szerepel a Global Center.) A menedzsment tervei szerint a csepeli telephelyre költöztetnék át a gyártást - ahol egy jelenleg használaton kívüli betongyártó üzem is áll -, az újraindulást pedig a budafoki egység és telek értékesítéséből finanszíroznák.

Felmentették a felszámolóbiztost


A felszámolás alatt "harmadgőzzel" üzemelt a BVM Épelem, a volt ügyvezető szerint lettek volna új megrendelései is, példaként az Audi gyárának bővítését említette, ahol alvállalkozóként betoncölöpök gyártására kaptak 365 millió forintos ajánlatot. A felszámoló azonban nem járult hozzá új munkákhoz, illetve bejelentette a még meglévő hetven dolgozó csoportos létszámleépítését és a termelés leállítását.

Lapunk megkereste a kijelölt felszámoló Invest Almanach Kft.-t és a pályázatban megjelölt Pál Attila felszámolóbiztost, de a cégnél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Pál Attila már nem felszámolója a BVM Épelemnek. A Fővárosi Bíróság április 5-én jegyezte be Pál Attila felmentését, illetve az új felszámolóbiztos, Balázs István kinevezését. A Cégközlönyben viszont április 7-ei dátummal jelent meg a BVM Épelem vagyonértékesítési pályázata, amelyben még Pál Attila volt megjelölve felszámolóbiztosként. Kerestük ez ügyben a múlt héten Balázs Istvánt is, de ő, az Invest Alamanch tájékoztatása szerint nem elérhető, szabadságon van. A felszámoló-csere miatt a BVM Épelem dolgozói áprilisban még nem kaptak fizetést, mivel nem volt aki jóváhagyja a kifizetést.

Pálinkás János tájékoztatása szerint a BVM Épelemnek mintegy 560 millió forintos elismert tartozása van hitelezőivel szemben, a legnagyobb követelést (163 millió forintot) a finanszírozó bankja, az OTP nyújtotta be. Emellett mintegy 50 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak, a fennmaradó részben pedig a szállítóinak. A cég által el nem ismert hitelező Global Centernek a választottbírósági ítéleten kívül is van több százmillió forintos követelése a BVM Épelemmel szemben - mondta a Napi Gazdaság Online-nak dr. Czugler Péter, a cég jogi képviselője.

Telekügy a jogi útvesztőben


A BVM Épelem 2000-2002-ben adott el több részletben, mintegy 80 ezer négyzetméteres telekrészt a Budafoki úti telephelyének területéből az ingatlanfejlesztő Global Centernek, több mint 12 millió német márka vételárért. (A Global Center az Ablon ingatlanfejlesztő cégcsoport tagja, amely eddig több mint 400 millió euró értékű befektetést valósított meg Magyarországon.) A jogvita a hét cég közös tulajdonában lévő telek megosztása miatt keletkezett, mert a megosztás nélkül a tervezett beruházásra nem lehetett engedélyt kapni - közölte dr. Czugler Péter.

A Global Center egy outlet központ építését tervezte, ám a BVM Épelem hátráltatta a telekmegosztást (azt, hogy a cég hátráltatta a telekmegosztást földhivatali és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozatai is megállapították). A vita először a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választottbíróság elé került, mivel a telekvásárlási szerződések e fórumot jelölték ki a vitás ügyek rendezésére. A választottbíróság elfogadta a Global Center beadványát és kártérítésként 4,98 milliárd forint és kamatainak, összesen több mint nyolcmilliárd forint megfizetésére kötelezte a BVM Épelemet. A cég a Fővárosi Bírósághoz (FB) fordult jogorvoslatért, ám az elutasította a keresetét. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon (LB) folytatódott, amely tavaly októberben érvénytelenítette az FB döntését, arra hivatkozva, hogy a választottbírósági tanács bíráinak tájékoztatnia kellett volna a feleket arról, hogy két bíró és a Global Center jogi képviselője egy tanszéken oktatnak, ám ezt nem tették meg.

A tájékoztatás azért maradt el, mert erre nem volt köteles a választottbírói tanács, a LB ítélete e részben egy fordítási hibán alapul, a valóságban azonban semmilyen tájékoztatási kötelezettség nem volt - mondta dr. Czugler Péter. A LB által hivatkozott irat (IBA ajánlás) egyik pontja kifejezetten azt tartalmazza, hogy az oktatói kapcsolatról még tájékoztatni sem kell a feleket. Az ajánlás szerint a tájékoztatási kötelezettség csak abban a körben létezik, ahol az anyagi érdekeltségi kapcsolat létezhet - az ajánlás szerint kizárólag azonos ügyvédi irodai tagság esetében - hangsúlyozta az ügyvéd.

Az ügy tovább bonyolódik

A helyzetet bonyolítja, hogy a Global Center a követelését egy másik Ablon-cégre, a Bright Site Kft.-re engedményezte. Az érvénytelenítési perben hozott ítélet nem terjedhet ki a Bright Site-ra, mivel a céget - az LB felhívása ellenére - a BVM Épelem nem hívta perbe. Így a perben nem álló személyre vonatkozóan nem hozható ítélet, az ítéletben nem is szerepel a Bright Site neve - mondta Czugler Péter, aki e cég jogi képviseletét is ellátja. A társaság perújítási kérelmet nyújtott be a FB-hoz, amely nem foglalkozott érdemben a kérelemmel, ezért a Global Center fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához.

Szabálytalanságok a felszámolási eljárásban


A BVM Épelem felszámolási eljárásában több kifogást is emelt a Global Center, illetve jogi képviselője a felszámoló törvénysértő intézkedései és mulasztása miatt. A most kiírt vagyonértékesítési pályázat szabálytalanságai miatt is kifogást emel a bíróságon, mint ahogy azt is kifogásolta - immár eredményesen -, hogy a csődeljárást követően elindult felszámolási eljárásban mellőzni akarták a csődeljárásban már hitelezőként nyilvántartásba vett cégeket. A felszámolásokról szóló törvény szerint ugyanis a csődeljárásban regisztrált hitelezők a felszámolási eljárásban is hitelezők, őket e jegyzékből csak a bíróság törölheti. A felszámolási nyitómérleget sem készítette el a felszámoló. A cégvagyon működtetéséről, hasznosításáról vagy eladásáról sem egyeztetett a hitelezőkkel. A Global Center és a Bright Site is kifogással élt a csoportos létszámleépítés terve ellen, és kérte, hogy a felszámoló a működést tartsa fenn, hogy a BVM Épelem a piacát ne veszítse el.

Vesztett piacaiból a cég


A BVM Épelem Kft. a Beton és Vasbetonipari Művek Rt. jogutódjaként jött létre 2004-ben. A menedzsment és a dolgozók vásárolták meg, amit nagyrészt Budafoki úti telephely termeléshez nem kapcsolódó területeinek értékesítéséből finanszíroztak. A cégbe 2009-ben beolvadt a BVM Budabeton Betongyártó és Forgalmazó Kft. - derül ki az Opten cégadatbázisának adataiból. A cég főként beton hídgerendákat, távvezetékoszlopokat, útpálya-, csarnok-, csatorna- és villamospálya-elemeket gyártásával foglalkozott. A társaság nettó árbevétele 2007-ben 4,6 milliárd forintot tett ki, ami 2008-ban és 2009-ben 3,6 milliárdra csökkent, a felszámolás kezdetéig, 2010. szeptember 6-ig pedig 716 milliós bevételt termelt. A betonelem-gyártó már a felszámolás előtt vesztett piacaiból. Üzemi eredménye a 2007-es 913 millióról 2009-re 212 millióra csökkent, 2010-ben pedig veszteségbe fordult tevékenysége, szeptemberig 494 milliós mínuszt mutatott a mérlege. A befektetett eszközök értékét a cég zárómérlegében az előző évi 7,8 milliárdról 1,3 milliárd forintra értékelték le. Kötelezettségállománya ekkor (2010 szeptemberében) 8,6 milliárd forintot tett ki.

BVM Épelem-cégadatok
(Millió forint)2007200820092010 szept.*
Nettó árbevétel4 593,73 675,03 649,7716,5
Üzemi eredmény913,5-6,6212,8-494,3
Mérleg sz. eredmény708,9-40,6-7 820,5-655,5
Saját tőke5 897,15 838,5334,4-6 607,6
Kötelezettségek1 079,01 284,88 493,78 599,1
Befektetett eszközök5 638,55 617,37 827,51 301,1
Forgóeszközök1 428,01 563,81 072,7715,0

*a felszámolás kezdetéig

Forrás: Opten, cégbíróság