A közlemény szerint jelenleg már több mint ötvenezer négyzetméteren, mintegy 650 munkavállaló dolgozik a szerszámgyárban, ahol a prés- és karosszériaüzemeknek gyártott szerszámok mellett részegységek és karosszériaelemek is készülnek az Audi- és Volkswagen Konszern exkluzív- és sportmodelljeihez.

A bővítés részeként négy új, egészen kétezer-ötszáz tonnáig terjedő préserővel bíró présgépet állítottak üzembe, valamint a Volkswagen Konszern első nagysebességű megmunkáló-központját, lineáris hajtástechnológiával, amely az innovatív és hatékony gyártási folyamatokat támogatja.

A járműfejlesztés területén újabb vizsgálóberendezéseket helyeztek üzembe komplett járművek és alkatrészek tesztelésére: egy Magyarországon egyedülálló járatópadon a vállalat szakértői teljes járműveket vizsgálnak az energiamenedzsment, szilárdságtan és akusztika szempontjából. A teszteléshez egy szimulált úton a járműveket akár az óránkénti 280 kilométeres sebességre is fel tudják gyorsítani anélkül, hogy azok egy métert megtennének. (Indulnak a robotok Győrben.)

Az új, motoralkatrészek vizsgálatára alkalmas berendezéseken maximum két napon belül szimulálható egy jármű teljes élettartama, amely által lehetővé válik a vállalatnál készült alkatrészek gyors szilárdságtani vizsgálata.

A járműfejlesztés területén jelenleg 85 munkavállaló, túlnyomórészt mérnök dolgozik.

Czechmeister Mónika, a vállalat kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a győri vállalatot az elmúlt esztendőkben folyamatos fejlődés jellemezte és többi között ennek, valamint jó teljesítményének köszönhetően bővült most a szerszámgyár és a műszaki fejlesztés. Ezek a jövőben az új termékpaletta kiszolgálására, valamint tesztelésére is alkalmasak lesznek - utalt a 2018-ban induló Q3 és a 2019-ben kezdődő Q4 modellek gyártására.

A vállalat a mostani beruházások összegét nem közölte. Czechmeister Mónika indoklásában közölte, hogy az Audi az adott üzleti év végén, egy összegben közli a fejlesztési összegeket.

A cég tavaly 302 millió eurót ruházott be Magyarországon.

A győri székhelyű Audi az Audi Konszern tagja, az Audi- és Volkswagen Konszern központi motorszállítója. Árbevétele tavaly tizedével csökkent 2015-höz képest. A győri üzemben 1 millió 926 ezer 638 motor és 122 ezer 975 jármű készült. Az alkalmazottak száma a tavalyi év utolsó napján 11 ezer 631 volt, ami 220-szal több, mint egy évvel korábban.