Az Access Befektetési Alapkezelő fő forgalmazója a Buda-Cash volt, a cég ezért február 24-e óta szünetelteti alapjai forgalmazását. Szintén áll a kereskedés a Quaestor Alapkezelő alapjainál március 10. óta, mivel a forgalmazó Quaestor Értékpapír tevékenységi engedélyét felfüggesztették.

A Bamosz adatai szerint a két alapkezelő kicsi szereplőnek számított a hazai piacon. Az Access tíz alapjában összesen nem egészen 6 milliárd forint van, a Quaestor hat konstrukciójában kevesebb mint 4 milliárd forint található.

Az alapkezelők legfeljebb 30 napra függeszthetik fel a befektetési jegyek forgalmazását, így az Access alapjaival a jövő hét közepétől már elvileg újra kell indítani a kereskedést.

Ehhez viszont minden jel szerint új forgalmazókat kell találniuk - mondta Temmel András , a Bamosz főtitkára. Mivel a Buda-Cash felszámolás alatt áll, nem valószínű, hogy valaha is tovább értékesíti majd az Access befektetési jegyeit, a Quaestor Értékpapír sorsa is kétséges - írta a lap.

Az alapok árfolyamában viszont nem látszik leértékelődés, így az azokban lévő eszközök valószínűleg nem sérültek - mondta Temmel a Világgazdaságnak. Új forgalmazót nem biztos, hogy könnyen találnak a cégek. Az Access alapjait a cég honlapja szerint más forgalmazók is értékesítették korábban.