A hazai befektetési szolgáltatói piac 26 ezer milliárd forintot tesz ki, ebből 200-300 milliárd volt a bedőlt brókercégeknél, ami a teljes volumen alig 1 százaléka, még további 600-700 milliárd van a nem banki hátterű brókercégeknél - mondta Nagy Márton.

Véleménye szerint bár "elszeparált" eseményről van szó, a pénzügyi rendszer erős és biztonságos, mivel azonban a brókerügyek széles társadalmi rétegeket, több tízezer embert érintenek, nem lehet a probléma mellett szó nélkül elmenni. Az MNB ezért is lép fel olyan jogszabály módosítási kezdeményezéssel, amely a felügyelet számára a jövőben több jogosítványt ad, a brókercégek számára szigorúbb működést ír elő.

Az MNB ügyvezető igazgatója szavai szerint zavarok főleg a nem banki hátterű brókercégek piacán vannak, a banki hátterű pénzügyi befektetési szolgáltatók ugyanis nagyon erősek. A pénzek elkezdtek az előbbiektől az utóbbiak fel áramolni, mert az ügyfelek úgy érzik, befektetéseik ott nagyobb biztonságban vannak.

Az MNB kedden bejelentette, a jegybank kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást.