Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2013. február 27-én kelt levelében azt közölte a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM), hogy "az EB szolgálatai tudomásul veszik, hogy a magyar hatóságok álláspontja szerint nem nyújtottak és nem fognak állami támogatást nyújtani a Gyulai Húskombinát Zrt. számára sem központi költségvetési, sem egyéb államháztartási forrásból, továbbá tudomásul veszik a jelenleg fennálló helyzetet, nevezetesen, hogy a vállalat felszámolási eljárás alatt áll és várhatóan jogutód nélkül megszünteti gazdasági tevékenységét" - derül ki Fazekas Sándor agrárminiszter Volner János jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott írásos válaszából. (A képviselő írásbeli kérdésében a gyulai, a pápai és a kaposvári húskombinátok reorganizációs terve iránt érdeklődött.)

Idő kellett a megoldás kitalálásához

Az ismert magyar húsipari cégekkel kapcsolatban a kormány hosszú távú megoldást kívánt találni, amely teljes mértékben megfelel mind a hazai, mind pedig az uniós szabályozásnak. A döntéseinél tisztában volt azzal, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítése kimerítheti a tiltott állami támogatás nyújtásának jogi kategóriáját, ezért is volt szükség viszonylag hosszabb időre ahhoz, hogy olyan megoldás születhessen, amely nem sérti az uniós versenyjogi szabályokat - hangsúlyozta Fazekas. Egy húskombináttal kapcsolatban bármilyen döntés is születhessen, nélkülözhetetlen, hogy az adott cég részletesen bemutassa múltbeli, jelenlegi és jövőbeni szakmai, gazdasági helyzetét. Ezek alapján mérhető fel, hogy az adott cég termelése a ráfordításók és a bevételek függvényében honnan hová jutott.

A három húskombinát vezetősége önállóan, valamint a területileg illetékes polgármesterek megerősítése útján is részletes tájékoztatást nyújtott egyfelől a fennálló gazdasági helyzetükhöz vezető döntésekről és intézkedésekről, másfelől mindazon tervezett és időközben megvalósított lépésekről, amelyek az üzemi termelés újbóli beindításához, fenntartásához és továbbfolytatásához elhanyagolhatatlanok.

Minden húsipari vállalkozásnak segítenének

A kormány a VM útján minden egyes hozzá forduló húsipari vállalkozásnak próbál szakmai segítséget nyújtani. Az elmúlt hónapokban az agrártárca vezetői számos megbeszélést, egyeztetést tartottak különböző vállalkozások vezetőivel, amelyek gyakorta gyárlátogatással is társultak. Budai Gyula államtitkár személyes látogatást tett Kálmánházán, a Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft.-nél, a felsőzsolcai Sajóhús Kft.-nél, valamint hivatalában fogadta - a gyulai, a pápai és a kaposvári húsipari vállalkozások képviselői mellett - a törökszentmiklósi Surján-Hús Kft. ügyvezető igazgatóját, valamint a sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. érdekében eljáró sátoraljaújhelyi polgármestert - sorolta a tárcavezető.

A kormány nem kizárólag azon húsipari vállalkozások működésének biztosításában és fenntartásában kíván szakmai segítséget, támogatást nyújtani, amelyek nagy múlttal, elismert cégnévvel rendelkeznek, hanem azok irányában is elkötelezett, amelyek például még nem rendelkeznek díjnyertes termékkel, de kifogástalan szakmai múltjuk alapján fontos szereplői az ágazatnak, és ezáltal rendkívül nagy szerepet töltenek be az adott térség foglalkoztatottságáben.

Sokféle eszköz jöhet szóba

A VM folyamatosan tárja fel azokat a lehetőségeket, amelyek az élelmiszeripar megújulását, versenyképességének javítását segíthetik. Ennek keretében lehetőség van: nemzeti támogatások igénybevételére (sertés és baromfi állatjóléti támogatás, állati hulla elszállítása, állatbetegségek leküzdése és megelőzése, rendezett piaci kapcsolatok támogatása, nemzeti kiegészítő támogatások); EU-s támogatásokra (export visszatérítés, intervenció, magántárolás); valamint fennállnak kedvezményes hitellehetőségek is.

Az utóbbiak közé tartozik:

- az MFB Zrt. agrár-forgóeszköz hitelprogramja, amely 50 százalékos kamattámogatás mellett (állattartóknak, sertés, baromfi, szarvasmarha, juh és nyúl ágazatban integrátoroknak is)

- az MFB élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram, 50 százalékos kamattámogatással, amely a második félévtől indul majd

- az MFB élelmiszeripari bankgarancia program (kedvezményes garanciadíj mellett)

- a TÉSZ forgóeszköz hitelprogram kiegészül az elismert termelői csoportokkal, beleértve az állattenyésztési ágazatokat is (bevezetés alatt)

- az Agrár-Széchenyi Kártya szabad felhasználású támogatott folyószámla hitel (élelmiszer-feldolgozók is igényelhetik)

- az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatott intézményi kezessége (élelmiszer-feldolgozók hiteleihez is igényelhető)

- a mezőgazdasági gép és technológiai berendezés pénzügyi lízing díjához kapcsolódó támogatás (saját termelésű termék feldolgozása esetében feldolgozóipari beruházásokra is kiterjed).

Még 2011 novemberében alakult egy tárcaközi munkabizottság, amely fő feladata, hogy feltérképezzen és összehangoljon minden, az egyes kormányzati szerveknél végzett olyan tevékenységet, amelyben bármilyen szinten megjelennek az élelmiszer-feldolgozó ágazatot érintő szabályozások, intézkedések. A munkabizottság munkájának eredményeként előterjesztés készült a kormány számára, amely vázolta az ágazat helyzetét, és meghatározta az élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javításához szükséges legsürgősebb kormányzati intézkedéseket. A kiemelt tevékenységek között kidolgoztak egy, az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára igénybe vehető forgóeszközhitelre vonatkozó kormány-előterjesztést; a tárcán belül folyamatban van a komplex élelmiszeripar-fejlesztési csomag kidolgozása a KAP 2020 vidékfejlesztési programhoz, amelynek keretében lényegesen magasabb beruházási forrás juthat az ágazat szereplőinek; ezenkívül a magas hozzáadott értékű és feldolgozottságú élelmiszeripari termékek és italok export-értékesítését elősegítő programok, rendezvények szervezése is folyamatosan történik - írta a miniszter.

A kormány sertéságazat helyzetének javítása céljából középtávú stratégiát is hirdetett, ennek keretében 2013-ban a VM-nek egy külön előirányzaton 2,6 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésére, melyet a minőségi sertéshús előállítására fordíthat. Az előirányzatból többek között az ágazat genetikai alapjainak fejlesztésére, marketingköltségekre, minőségbiztosítási rendszerek bevezetésére és a húsvizsgálathoz szükséges eszközbeszerzésekre kíván a tárca támogatást nyújtani. A sertéságazatban áprilistól elindult a fordított áfa rendszere, amely a tisztességes termelők és feldolgozók érdekét szolgálja, mivel segít visszaszorítani a jelentős problémát okozó áfa nélküli értékesítések és áfa-csalások gyakorlatát.