Az Európai Bizottság (EB) előzetes álláspontja szerint a Google olyan stratégiát követ az okos mobiltelefonok, a táblagépek és más mobileszközök piacán, amely az internetes keresőszolgáltatások terén megszerzett előnyének megőrzésére és megerősítésére szolgál.

  • Egyrészt az Európában értékesített, Android operációs rendszerrel működő eszközök többségén a Google Search böngészőt előzetesen telepítik. Ez az alapértelmezett vagy kizárólagos keresőszolgáltatás.
  • Másrészt úgy tűnik, hogy ezzel megakadályozzák a konkurens keresőmotorokat abban, hogy - konkurens mobil böngészők és operációs rendszerek közvetítésével - a piacra juthassanak. Ezzel elfojtják az innovációt és korlátozzák a versenyt a mobileszközök területén.

Az EB közleménye szerint a bizottság eljuttatja aggályait a Google-hoz és annak anyavállalatához, az Alphabethez, amely a vizsgálat után jött létre, de a kifogások rá is vonatkoznak. Az úgynevezett kifogásközlés küldésének ténye nem határozza meg eleve a vizsgálat végkimenetelét. A Google-nak most módjában áll válaszolni a bizottság aggályaira.

Mi az a kifogásközlés?

A kifogásközlés a bizottság által az antitrösztszabályok vélelmezett megsértése kapcsán indított vizsgálatok egyik hivatalos eljárási lépése. A bizottság írásban tájékoztatja az érdekelt feleket a velük szemben emelt kifogásról. A címzettek megismerhetik a bizottság vizsgálati anyagainak dokumentumait, írásban válaszolhatnak, és kérhetik szóbeli meghallgatásukat abból a célból, hogy bemutassák az üggyel kapcsolatos észrevételeiknek a bizottság és a nemzeti versenyjogi hatóságok képviselői előtt. A kifogásközlés megküldése semmilyen hatással nincs a vizsgálat kimenetelére, mivel a bizottság csak azt követően hozza meg végső döntését, hogy a felek gyakorolták a védelemhez való jogukat.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos szerint az EB az eddigi vizsgálatok alapján úgy véli, hogy a Google magatartása - az uniós trösztellenes szabályokat  megszegve - gátolja a fogyasztókat abban, hogy a mobilalkalmazások és -szolgáltatások szélesebb skálájából választhassanak, emellett útját állja más piaci szereplők innovációinak.

Nagy játékos

A biztos sajtótájékoztatóján elmondta: az okostelefonok és a táblagépek a globális internetforgalom több mint felét teszik ki, és az arányuk a jövőben várhatóan tovább növekszik. Európa- és világszerte az intelligens mobileszközök megközelítőleg 80 százaléka a Google által kifejlesztett Android mobil operációs rendszerrel működik. A Google licencbe adja a rendszert harmadik országbeli mobileszköz-gyártóknak.

A bizottság 2015 áprilisában indított eljárást a Google ügyében. A bizottság a vizsgálatnak ebben a szakaszában úgy véli, hogy a Google erőfölényt élvez technológiája elterjedésének köszönhetően. A cég az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli piacok mindegyikén általában több mint 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Reagált a Google

A Google blogbejegyzése szerint komolyan veszik az EB kifogásait, de hisznek abban, hogy üzleti modelljük alacsonyan tartja a telefongyártók költségeit és nem mérsékli rugalmasságukat. Eközben lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy olyan programokat használjanak, amilyeneket akarnak. A Google partnerszerződései önkéntesek, az Android megy a Google keresője nélkül is. Az operációs rendszeren a Google és más cégek alkalmazásai is futnak.

Az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül - mondta Kent Walker alelnök és jogtanácsos.

Másik eljárás is folyik

Az EB közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy ez a vizsgálat nem azonos azzal , amelyet a bizottság a Google EGT-n belül tanúsított versenyjogi magatartása miatt az uniós antitrösztszabályok alapján indított. Ebben többek között azt vizsgálja, hogy a Google előnyben részesít-e egyes saját tematikus keresőszolgáltatásokat az általános keresőoldalakon való listázás során, illetve hogy az óriáscég lemásolja-e versenytársai internetes tartalmait ("scraping"), kizárólagos reklámmegjelenést köt-e ki, valamint jogellenes korlátozásokat alkalmaz-e hirdetőivel szemben.