Hegmanné Nemes Sára az előterjesztés vitáját megnyitva úgy értékelt: a fiatalkorúak dohányzását visszaszorító, valamint a kiskereskedelemről szóló törvény a tapasztalatok alapján igazolta a jogalkotói szándékot, 2012-höz képest 10 százalékkal csökkent a napi dohányzás, a fiatalok körében pedig 5 százalékkal csökkent a valamilyen módon érintettek aránya.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánykereskedelemben káros folyamatok is elindultak, amelyekre megfelelő választ kell adni. Az államtitkár arról beszélt: a kiskereskedők nem tudják befolyástól mentesen, a piaci és fogyasztói érdekeknek megfelelően beszerezni a dohánytermékeket, ezért szabályozott keretekre van szükség.

Szavai szerint azzal, hogy előírják: a kiskereskedők csak állami vagy koncessziós szerződéssel feljogosított kiskereskedelmi ellátótól vásárolhatnak, megszűnik a kiskereskedők kitettsége a nagykereskedők irányába, s megszűnik az esetenként előírt árukapcsolási kötelezettség is. Kitért arra, hogy a nagykereskedők a gyártást, a hazai szabad forgalomba helyezést változatlanul folytathatják, s a szabályozás nem eredményez monopolizálást.

Hegmanné Nemes Sára arról is beszélt: garantálják azt, hogy a kiskereskedelmi ellátó versenysemlegesen végezze tevékenységét. A piaci változásokra figyelemmel kisebb korrekciókat vezetnek át a dohánytermékek jövedéki adóján, hogy az államháztartási bevételek kevésbé függjenek a gyártók árpolitikájától - jelezte.

Az államtitkár hangsúlyozta: a nagykereskedő kizárólag a kiskereskedelmi ellátó részére értékesíthet, ezért a kiskereskedelmi árrést is neki kell fizetnie. Ennek mértékét differenciáltan növeli a javaslat, figyelemmel a jelenlegi gyakorlatra és arra, hogy a jövőben a nagykereskedők költségei jelentősen csökkenni fognak.

Amennyiben a nagykereskedő nem tesz eleget a kiskereskedelmi ellátó felé előírt törvényi kötelezettségeinek vagy közvetlenül kiskereskedőnek értékesít, úgy a vámhatóság jelentős bírságot szabhat ki. Ha a dohánytermék kiskereskedő a terméket nem a törvényben előírt módon szerzi be, 5-500 millió forintra bírságolhatják - ismertette.