Ha nincs a devizahiteles csomag, valószínűleg kis veszteséget szenvedett volna el a magyar bankszektor a második negyedévben. Az árfolyamrés és részben az egyoldalú szerződésmódosítások visszamenőleges elszámolása miatt azonban a bankok egy része már nagy összegű céltartalékot képzett a második negyedévben - írja a Portfolio.hu.

Ennek a teljes összege 350 milliárd forint körül volt az MNB közleménye szerint. A veszteségek még tovább nőhetnek, hiszen:

  • Nem minden bank számolta el az árfolyamrés mellett az egyoldalú kamatemelések visszarendezésének hatását,
  • Nem minden bank alkalmazta eddig az MNB szigorú képletét az adósoknak járó összeg kiszámításánál,
  • A devizahitelek kormány által ígért forintosításának esetleges költségei e számokban még nincsenek benne.

A devizahiteles csomag miatt a hitelintézetek közül egyedül a kevés devizahitellel rendelkező takarékszövetkezetek voltak nyereségesek, ahogy az alábbi táblázatban látható.

A statisztikákhoz az MNB sajtóközleményt is csatolt, amelynek fő mondanivalói az alábbiak:

  • 2014. I. félévében a 132 nyereséges hitelintézet 36,8 milliárd Ft nyereséget könyvelt el. 37 intézmény nem tudott nyereséget elérni, veszteségük 315,6 milliárd Ft volt.
  • A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. második negyedévében 2,8 százalékkal csökkent, a félév egészében pedig 2,3 százalékkal, így június végén 30443,4 milliárd Ft-ot tett ki.
  • A negyedév során a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az összes hitelállományban a március végi 14,5 százalékról 14,1 százalékra mérséklődött.
  • A veszteségek következtében a tőkeellátottság romlott. A hitelintézetek átlagos tőkemegfelelési mutatója a március végi 19,5 százalékról, június végére 17,4 százalékra csökkent.
  • Az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 260,8 százalékkal növekedett, így 447,5 milliárd Ft-ot tett ki.
  • Ennek oka, hogy a bankok nagy része már céltartalékot képzett a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényt figyelembe véve az árfolyamrés alkalmazásának semmissége miatt várható veszteségekre, illetve egy részük már céltartalékot képzett az egyoldalú szerződésmódosítások miatt várható veszteségekre is. Ezek összege együttesen körülbelül 350 milliárd Ft-ot tett ki. Az "Egyéb nem kamateredmény" -300,7 milliárd Ft volt félév végén, amely 21,6 százalékkal magasabb a 2013. első félév végi értéknél.
  • A hitelintézetek átlagos jövedelmezősége 2014. II. negyedévben romlott, hiszen a 2014. I. negyedév végi 0,3 százalékos eszközjövedelmezőség (ROA) a II. negyedév végére -0,7 százalékra csökkent. Hasonlóan romlott a tőkejövedelmezőség (ROE) is, amely a 2014. I. negyedév végi 3,4 százalékról a II. negyedév végére -7,3 százalékra csökkent.