A Magyar Posta adatai alapján körülbelül 25 ezer ital- és áruautomatára érkezett szerződési igény a korábban beregisztrált 38 ezer automatából, ennyit szeretnénk az üzemeltetők a megtartani, tehát a piac egyharmada elveszni látszik - tudta meg az InfoRádió Szöllősi Balázstól.

A Magyar Ital és Áruautomata Szövetség elnöke szerint az is nagyon fontos kérdés, hogy az automaták hány százalékába építhető be az az eszköz, amely az adóügyi adatokat továbbítja majd az adóhatóságnak, illetve a felügyeleti szolgáltatónak.

"Ez az automaták szoftverétől és hardvertől függ, de jó hír, hogy noha nincs még feldolgozva az összes kérelem, de amit eddig ellenőriztek a postánál, ott pozitív volt a válasz. Úgy tűnik, hogy az automaták túlnyomó többségére szerződést lehet majd kötni, de pontos adat még nincs, hiszen csak most járt le a határidő" - mondta Szöllősi.

Az automatákat a törvényi előírások szerint idén év végéig be kellene kötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online rendszerébe. Az elnök szerint a folyamat megindulhat az év végéig, de azt nem tudni, mikor szerelik majd be az egységeket az automatákba. A személyes véleménye szerint 2018 első felében erre már jó esély mutatkozik.