Az élő videoközvetítésekhez szükséges technológiát kínáló Ustream kezdő vállalkozás (startup) Budapest belvárosában rafinált ügyességgel berendezett, modern irodában ajánlja szolgáltatását olyan nagyvállalatok figyelmébe, mint a Samsung és a Sony. A közelben van a Prezi hasonlóan lenyűgöző főhadiszállása - ennek a cégnek a prezentációs szoftverét használta a szegénységről szóló előadásán Bono, a U2 zenekar frontembere.

Ezekkel a lelkes szavakkal kezdi budapesti beszámolóját a malajziai The Star Online hírportál. A két említett kezdő vállalkozáson kívül további nagyjából 200 hasonló tűnt elő a semmiből Magyarországon, amelyet a kormány Európa egyik startupközpontjává akar tenni 2020-ra - folytatódik a cikk.

Sok tehetség

A magyar fővárosban rengeteg jól képzett, tehetséges mérnök dolgozik, akik a szakértők szerint ideálissá hellyé teszik Budapestet a kezdő vállalkozások indításához. Fizetésük jóval elmarad a világ többi technológiai központjában kapható bérektől, ami kulcsfontosságú akkor, amikor egy cégnek nagyon be kell osztania forrásait: választania kell, hogy bérre, fejlesztésre vagy piacépítése költi-e pénzét.

A fiatal mérnökök kezdőfizetése havi 250 ezer forint körül van, ami negyede a berlini bérnek - hívta fel a hírportál figyelmét Biás Csongor, a kormány finanszírozásával működő Design Terminal startupinkubátor szervezet szakértője. Ez lehet a magyarázata annak, hogy számos sikeres magyar kezdő vállalkozás miért Budapestről irányítja a világ minden tájára elérő csápjait.

Sok pénz

A Design Terminal négy úgynevezett startup acceleratort (startupgyorsítót) hoz létre, amelyek pénzügyi támogatást és mentorálási segítséget kínálnak majd a kezdő vállalkozásoknak. Emellett a sikeres startupok egy hónapos ösztöndíjprogrammal (Bridge Budapest) adják át tapasztalataikat olyanoknak, akik saját cégük megalapítására készülnek.

A három legnagyobb vállalkozás a számítógépek távoli elérését lehetővé tevő technológiát fejlesztő LogMeln - amelynek értékét 1,2 milliárd dollárra becsülte egy a The Economistban, a világ legjelentősebb gazdasági lapjában megjelent tanulmány -, illetve a Prezi és az Upstream. Budapest még nincs azon a szinten, mint London, Berlin vagy Stockholm, de a szakértők szerint rendelkezésre áll a kellő állami és magántőke a kezdő vállalkozások támogatásának felfuttatásához.

Sok pénz vár befektetésre, miközben viszonylag kevés a startup cég. Éppen fordított a helyzet itt, mint San Franciscóban - fejtegeti Ottlik Dávid, a neuromarketinggel foglalkozó Synetiq társalapítója. Árvai Péter, a Prezi első embere arról álmodik, hogy Budapest visszanyeri száz évvel ezelőtti csillogását, amikor Nobel-díjasok járták kávéházaktól hemzsegő utcáit. A két világháború és a kommunizmus évei eltörölték ezt az imázst, amit modern formában, startupközpontként visszanyerhet.