A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely - egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában - általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül - írta közleményében a GVH.

A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között. A GVH a vizsgált reklámokban megjelenő piacelsőségi állítások két típusát különböztette meg:

1. egyrészt azon felsőfokú jelzőkkel ellátott kijelentéseket, amelyek a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozták a szervezetben az összes C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna;

2. másrészt azokat a piacelsőségi állításokat, amelyek a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a "hagyományos", illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel a C-vitamin biohasznosulását illetően.

A GVH döntése szerint
1. egyrészt a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk - lévén azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik - nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát;

2. másrészt a "hagyományos", illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csupán jogi értelemben megtévesztők, azaz jogellenesek, mert nem nyertek bizonyítást, hanem amiatt is, mert létezik legalább egy olyan készítmény, amelynek tekintetében kifejezetten valótlanok.

A GVH a Novonexre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott, és a bírság kiinduló összegeként ezen érték egyharmadát vette figyelembe, mert az érintett tájékoztatások nem csak jogsértő elemeket tartalmaztak.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelenleg is tart. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már reklámjaik közzététele előtt - írta a GVH.