A fejlesztési tárca az elmúlt időszak legjelentősebb eredményének a rezsicsökkentést tekinti - mondta Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter a tárca három éves eredményét összegző sajtótájékoztatóján. A miniszter további csökkentést is kilátásba helyezett, de ezek időzítéséről és mértékéről egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

A  miniszter lapunk érdeklődésre kifejtette: azokkal a cégekkel folytatnak tárgyalásokat, amelyek nem kívánnak részt venni a csökkentésben. Itt tehát felvetődhet az állami szerepvállalás további növelése, bár a kormányzatnak nem célja, hogy cégeket szorítson ki a piacról. Két cég is jelezte tárgyalási szándékét, ezekkel az együttműködés további feltételeiről kívánnak beszélni. Az egyik - meg nem nevezett - tárgyalópartnerük azt is jelezte, hogy amennyiben az állam kész lenne kivásárolni a veszteséges üzletágat, akkor az ebből befolyó összegből befektetéseket hajtani végre Magyarországon.

Indulhat a vagyoneladás is

A magyar kormány fontolgatja, hogy átváltható kötvényeket bocsásson ki, és ezeken keresztül az állami tulajdonban lévő vállalatok egy részét értékesítse - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Bloombergnek.

A elmondása szerint az átváltható kötvények "néhány vállalatot" érinthetnek, a Mol közel 25 százalékos állami tulajdonrésze azonban a tervek szerint nem eladó. Ez utóbbit a jelenlegi alacsony árfolyammal indokolta az államtitkár. A kormány tervei szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) is bocsáthat ki kötvényeket, ha erre a parlament megadja a felhatalmazást.

Hegmanné Nemes Sára a múlt héten egy szolnoki rendezvényen még úgy nyilatkozott, hogy a kormány célja nem a privatizáció, hanem az állami vagyon gyarapítása.

Az elektronikus útdíjrendszer bevezetésével kapcsolatos kérdésünkre azt mondta a miniszter, hogy nagyon szoros a határidő, de ma még nem látják veszélyeztetve a július 1-jei időpontot.

A miniszer azt is elmondta, hogy még nem zárult le az  E.On földgázüzletágának megvásárlása, az versenyhivatali eljárás alatt van. A paksi erőmű bővítésével kapcsolatos nemzetközi közbeszerezési pályázat pedig az év végén várható - tette hozzá a miniszter, a vasúti informatikai fejlesztés, a GSM-R kapcsán viszont már e hónap végén eredmény születhet.

Az érdeklődők idővel (a folyamat teljes lezárulása után) a trafikpályázat részleteivel is megismerkedhetnek, a miniszter szerint a törvényi előírásoknak megfelelően, a koncessziós pályázat alapján nyilvánosságra hozzák majd a szerződéseket.

Azt már korábban elmondták a kormányzati szereplők, hogy a privatizáció folyamata befejeződött, s most kiemelték, hogy a kormány nem gondolkodik  azon, hogy megváljon például a Mol Nyrt. papírjaitól.

A miniszter azt is elmondta, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési keret 95-97 százalékát meghirdették, és idén május végéig 475 milliárd forintot kifizettek. Némethné bízik abban, hogy a rendelkezésre álló 1500 milliárd forintot teljes egészében le tudja hívni Magyarország.