Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Miniszterelnökség három elemzés elkészítésére írt ki pályázatot, és mind a három részt a Giró-Szász András tavaly eladott tanácsadó cége, a Strategopolis Kft. nyerte - értesült az Index. Lázár Jánosék a 2007-2013-as időszak EU-programjainak eredményeire, végrehajtására voltak kíváncsiak, ezért három témában hirdettek közbeszerzést: információs társadalom, kormányzati célok és a fejlesztéspolitika összhangja, valamint pályázati konstrukciók kiírási hatékonyságának javítása témakörökben. A monitoring és az elemzések elkészítésére sokan jelentkeztek, de végül csak a Strategopolis tudott megfelelni a követelményeknek, pedig a három feladat ellátására - átfedésekkel - összesen 14-en indultak.

A második részfeladatra például hat, míg a harmadikra öt pályázatot adtak be, csakhogy mindkét esetben kizárták az összes konkurenst, jóllehet a cégek egy része kedvezőbb árajánlatot adott, mint a Strategopolis.

Giró-Szász András régi vállalkozásának csupán az információs társadalomról szóló elemzés elvégzésére kellett versenyeznie, az egyetlen ellenfelet azonban az értékelésnél lepontozták. Ezen a tenderen többek között olyan cégek pályázatát érvénytelenítették, mint a Deloitte Üzletviteli Zrt., a KPMG Tanácsadó Kft. és a Kopint-Tárki Zrt., de érdekes módon az információs társadalom pályázaton elvérzett a kormánnyal szoros kapcsolatban álló Századvég Gazdaságkutató Zrt. is, amely a BellResearch Kft.-vel közös ajánlattal próbálkozott - olvasható az Indexen.

"A többi pályázó nem felelt meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek. A Miniszterelnökség 2015. május 27-én valamennyi ajánlattevőnek hiánypótlási felhívást küldött. A felhívásban foglaltakat azonban a többi ajánlattevő vagy nem határidőben teljesítette, vagy, ha igen, az utólag becsatolt dokumentumokkal sem tudta igazolni az alkalmasságát" - válaszolta a Miniszterelnökség az Indexnek.

Ha megkötik a szerződéseket, a Strategopolis három hónap alatt összesen 140 millió forintot kap a megbízásokra.

 

Nagyon megy a Strategopolisnak - 271 milliós osztalék tavaly

A Strategopolis forgalma az utóbbi években folyamatosan nőtt: a a Céginfo.hu adatai szerint tavaly 50 százalékos ugrással 666 millió forintra nőtt a bruttó árbevétele 2013-hoz képest. Ebből a tulajdonosok 271 milliós osztalékkal gazdagodtak. Az állami és kormányzati megrendelések miatt egyre jobban hasít a cég, már 2013-ban is javítottak; akkor 150 milliós növekedés mellett 433 millió forintos árbevétellel zárták az évet, amelyből 127 milliót osztalékként ki is fizettek a tulajdonosoknak.

A korábbi cégalapító-tulajdonos, Giró-Szász Andrást a tavalyi sikerév végén vált meg az - alig fél évvel korábban visszavett - Strategopolistól, akkor, amikor kinevezték kormányzati kommunikációért felelős államtitkárrá.