A Miniszterelnökség lezárta a belső vizsgálatot, amely többrendbeli szabálytalanságot állapított meg. A program keretében kémia tantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények - emlékeztetett. A helyettes államtitkár kitért az LMP szekszárdi politikusa által szerdán nyilvánosságra hozott, több száz projektet tartalmazó listára is, amelynél Hadházy Ákos szintén korrupció felmerülését feltételezi EU-s források kapcsán. Csepreghy Nándor azt mondta: amennyiben konkrét bűncselekményre vonatkozó információk állnak a rendelkezésére és biztos állításaiban a politikus, tegye meg saját maga a büntetőfeljelentést. Önmagában azonban nem utal bűncselekményre, hogy egy-egy cég bármilyen projekt kapcsán több pályázatban is érintett kivitelező - szögezte le.

Emellett a Miniszterelnökség is belső vizsgálatot folytat le, és ha szabálytalanságot állapítanak meg, és az ugyanúgy büntetőjogi következményekkel jár - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor szerint a fejlesztési források osztásánál mindig felmerül a korrupció kockázata, kiemelte ugyanakkor, hogy a kormány a korrupciós esetek számának csökkentése érdekében még a 2014-2020-as uniós ciklus indulása előtt intézkedéseket vezetett be.

Ezt a célt szolgálta az intézményrendszeren belül a kiszervezett feladatok - külső szakértők projektértékeléshez, támogatói döntések meghozatalához nyújtott támogatásának - megszüntetése - emlékeztetett. Kijelentette: azok az érdekcsoportok, amelyek 2007 előtt részt vettek a fejlesztéspolitika kialakításában, majd ezt követően az államigazgatásból átigazoltak az üzleti szférába és megvámolták a rendszert, a következő időszakban el fogják veszíteni ezt a fajta megélhetésüket.

Hangsúlyozta továbbá: véget vetnek annak a lehetőségnek, amely számos projektmenedzsment és pályázatíró cég számára nyitott kiskapukat, a jövőben nem lesz előre meghatározott kvótája semmilyen projektmenedzsmenti pályázati körnek.