A budapesti Corvinus Egyetemen előadást tartó Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kormány adósmentő intézkedéseiről elmondta, a verseny természetesen jót tesz a magyar bankszektornak, ám arra is figyelmeztetett, hogy "ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok".

Az előadásról tudósító Privátbankár.hu szerint a bankvezér úgy vélekedett: Magyarország gazdaságának mérete túl kicsit 38 bankhoz. Csányi szerint pont a kiélezett verseny vezetett a oda, hogy a devizahitelezés elburjánzott Magyarországon, hiszen a piaci helyzet sok szereplőt hajszolt ésszerűtlen magatartásba.

Az OTP lobbizott a devizahitelek ellen - emlékezett Csányi Sándor hozzátéve: az OTP a 90-es években még azt a "szokást" követte, hogy a hitelbiztosíték aránya 60-70 százalék maradt, így maradt "elegendő játéktere" a banknak. Viszont a hazai piacra bejövő külföldi bankok nem rendelkeztek megfelelő forintlikviditással, az addig kissé pangó adósságpiacot célozták meg, ahol bőven volt üzleti potenciál.

Tíz évvel ezelőtt az MKB indult el ezen a vonalon úttörőként euró alapú hiteleivel, 2004-ben pedig a CIB és a K&H indult a svájci frank alapú hitelekkel, de az OTP ekkor még mindig nem kapcsolódott be ebbe - hívta fel a figyelmet Csányi. Azután viszont, amikor a piaci lobbi meggyőzte a döntéshozókat, hogy azonos feltételeket kell biztosítani a deviza alapú hiteleknek is, mindenki belekezdett a devizakölcsönök folyosósításába, miközben a hitel és a mögötte lévő fedezet aránya közelített a 100 százalék felé.

A "spekulánsokat" is megmetik

A devizahitelek felfutása kapcsán az OTP elnök-vezérigazgatója ugyanakkor olyan pontokat mondott ki, amelyek eddig nem kerültek be a vitába. Hangsúlyozta: az embereket tájékoztatták a kockázatokról, ráadásul, aki annak idején forinthitelt vett fel, még mindig rosszabbul járt, mint aki devizában adósodott el. Csányi szerint a devizaadósok jelentős része szabad felhasználású devizahitelt vett fel, fedezetül adta az ingatlanát, a hitelt pedig betétekbe fektette, kihasználva a kamatok közti különbséget, magyarul, ezek a hitelesek kifejezetten spekulatív céllal vették fel a kölcsönt.

Ez nagyjából a fele a devizahiteleseknek, ők valószínűleg sejtették, hogy mi a különbség a forint- és a devizahitel között, hiszen ebből akartak megélni - vélekedett Csányi - alátámasztva azt a nézetet, hogy hibás döntés volt a lakáscélú és a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket egy kalap alá vonni a végtörlesztés kapcsán.

Az elnök-vezérigazgató szerint a legbosszantóbb az, hogy ezeknek az adósoknak egy nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre: 2008-at megelőzően a hitelesek 60-70 százaléka közvetítők útján vett fel deviza alapú jelzálogkölcsönt. És most ezek a hitelközvetítők forinthitelek kiajánlására készülnek - mondta az OTP első embere. Csányi szerint alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

Az OTP-t nem rázza meg a végtörlesztés

A fennmaradó devizahiteleket kötött árfolyamon vélhetően közel 150 ezren vissza tudják majd fizetni. Az OTP-nek 1200 milliárdnyi lakáshitele van, ebből 548 milliárd a devizahitel. Ha ennek átváltása teljes egészében meg is történik az OTP tőkemegfelelési mutatója akkor is stabil marad, megfelel majd a Tier1 szabványnak - 13 százalék lesz, vagyis messze az előírt követelmények felett. Ha nagyon kevesen váltják át a hitelüket, nagyobb megrázkódtatás nem lesz - mondta Csányi.