Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az évi egymillió sertés levágására képes, mohácsi vágóhíd létrehozására és működtetésére alapított MCS Vágóhíd Kft. tavaly novemberben zrt.-vé alakult, öt nappal később az egyik tulajdonos Pick Szeged Zrt. kivált a társaságból, amelynek tőkéjét azt követően 1,5 milliárdról 2,5 milliárd forintra emelték - derül ki a Céginfo.hu adataiból. "A Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. értékesítette az MCS Vágóhíd Zrt.-ben meglévő 24,9 százalékos részesedését, melyet a többségi tulajdonos Ho-Me Vagyonkezelő 2000 Kft. vásárolt meg, ezáltal kizárólagos tulajdonosává vált a mohácsi sertésvágóhíd megépítését tervező vállalkozásnak" - közölte a Napi.hu érdeklődésére Éder Tamás, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr igazgatója.

"Az adásvétel azért volt lehetséges, mert mára megszületett a részletes, kötelező érvényű megállapodás a Bonafarm-csoport tagjai és az MCS Vágóhíd Zrt. között a hosszú távú operatív együttműködésre. Ez - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - lehetővé teszi a Pick Szeged Zrt. számára az MCS Zrt.-ben való részesedésének megszüntetését, ami pedig jelentősen egyszerűsíti a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését és lehetővé teszi az építkezés gyorsítását - indokolta a változásokat Éder Tamás.

Milliárdosok a cégben

A Bonafarm cégcsoport Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának mezőgazdasági befektetéseit fogja össze, köztük van a szalámigyártó Pick Szeged Zrt. is. Pénzügyi és ingatlanos befektetéseivel együtt az üzletember 150 milliárdosra becsült vagyonával Magyarország egyik leggazdagabb embere.

A Ho-Me 2000 Kft. szintén egy milliárdos vállalkozó, az egykori Wallis-alapító, jelenleg logisztikai, informatikai és energetikai vállalkozásokban - köztük a MET energiakereskedőben is - érdekelt Nagy György vagyonkezelő cége. Nagy György a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványban úgy nyilatkozott, hogy a MET részesedése több milliárdos nyereséget hozott, amit a mohácsi vágóhíd-beruházásba forgat. A cégadatok szerint az MCS Vágóhíd Zrt. alaptőkéjét novemberben egymilliárddal, 2,5 milliárd forintra emelték; a társaság vezérigazgatója is Nagy György.

A magyar kormány 1,46 milliárd forinttal támogatja a vágóhíd megépítését Mohácson, amelynek költsége 7,3 milliárd forint - jelentette be tavaly júliusban Szijjártó Péter, aki akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt. A beruházás a teljes magyar sertéságazat fejlesztését, illetve a magyar élelmiszeripari kivitel növekedését is szolgálja - mondta Szijjártó.

A kormány júliusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította az MCS Vágóhíd Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - ami azt jelenti, hogy a megvalósításhoz szükséges egyes eljárásokat gyorsítják, illetve egy részük alól mentességet kaphat. A kormány stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt a Bonafarm cégcsoporttal.

A vágóhíd 2016-ban működhet

A tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változás nem befolyásolja a vágóhíd-beruházással kapcsolatos terveket - tudtuk meg a Bonafarmtól. A vágóhíd a kapcsolódó csontozó-daraboló üzemmel, a raktárépületekkel, valamint a szennyvíztisztítóval együtt várhatóan 15-16 milliárd forintba kerül majd és a tervek szerint 2016-ban kezdheti meg működését. Az üzem egy műszakban egymillió sertés levágására lesz képes évente.

Főleg a Bonafarmnak dolgozik majd az MCS

Az egymást stratégiai partnernek tekintő Bonafarm-csoport és MCS Vágóhíd Zrt. közötti megállapodás értelmében, a vágóhíd tervezésére és kivitelezésére a cégcsoport szakmai igényeinek figyelembevételével kerül sor. A vágóhíd az üzembe helyezést követően, elsősorban a csoport sertéstenyésztési integrációja által előállított állatok levágását, bontását és csontozását végzi majd. A vágóhídon keletkezett hús főleg a Pick Szeged Zrt. által gyártott húskészítmények alapanyagigényét fogja kielégíteni, de jelentős mennyiséget értékesíthetnek más magyarországi készítménygyártók és a fogyasztók felé csakúgy, mint exportra - tájékoztatta lapunkat a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr igazgatója.