Júliusra 0,4 százalékos havi alapú ármérséklődéssel számol a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa, míg az idei éves átlagos inflációt 5,5 százalékra teszi (a Központi Statisztikai Hivatal kedden publikálja júliusi fogyasztóiárindex-adatait). Szakértők szerint a kedvező inflációs pálya ellenére tovább halasztódhat a régóta napirenden levő kamatcsökkentés, a múlt havi jegybanki kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből ugyanis kiderült, hogy a monetáris tanács galamb tagjai közül is többen meg akarják várni a lazítással az EU/IMF-megállapodás megkötését.

A piac viszont gyors megállapodást és a következő 3−6 hónapos időtávon kamatsüllyedést áraz, így ha az MNB valóban nem sieti el a ciklus beindítását, a forint is könnyen visszakorrigálhat mostani erős szintjéről. Az infláció esetében az élelmiszerárak fejtenek ki közvetlenül is látható felfelé mutató nyomást a közeljövőben, de az árfolyam és a kőolajárak mindkét irányban hordoznak kockázatot − mondta lapunknak Kondrát Zsolt, az MKB elemzője.

Havi szinten stagnáló árszínvonal mellett az alacsonyabb bázis miatt a júniusinál magasabb éves fogyasztói áremelkedésre számít Jobbágy Sándor, a CIB bank elemzője is. Az élelmiszerárak csökkenése a szezonálisnál mérsékeltebb lehetett, míg felfelé mutató kockázatot lát az elemző a jövedéki termékek, illetve a szolgáltatások áraiban. A belső kereslet gyengesége és a forintárfolyam szerinte tompíthatta az inflációs nyomást.

Másképp látja Gabler Gergely, az Equilor szakértője, aki szerint a fogyasztói árindex júliusra szignifikánsan csökkenhetettt a júniusi szinthez képest, főképp az üzemanyag- és élelmiszerárak miatt, de fontos hatása van a forint másfél százalékos izmosodásának is az euróval szemben (a nagyobb forinterősödés augusztusban jött). Erősíti az üzemanyagárak hatását, hogy a júniusi visszaesésük egy része a júliusi inflációba kerül a KSH módszertana szerint. Hó/hó alapon így a fogyasztói árak 0,5 százalékos csökkenésére számít Gabler, ami az év/év indexet 5,3 százalékra mérsékelheti a júniusi 5,6 százalékról.

Ami a kamatvágás esélyeit illeti, az Equilor szerint bár kedvezőek a feltételek, egyelőre nem lép az MNB. A brókercég egyik elemzése kiemeli, hogy a monetáris tanács két tagja a Reutersnak adott interjújában nemrég a közelgő kamatvágások lehetőségét latolgatta. Érdekes, hogy a júliusi kamatdöntés alkalmával egyikőjük kihátrált a lazítást forszírozók táborából, holott korábban többször is a lazább monetáris politika előnyeit ecsetelte. Az interjú szövegéből az tűnik ki, hogy a kamatvágásokat hosszabb távon tartják jó döntésnek, ezért továbbra sem garantált az alapkamat augusztusi mérséklése. Az Equilor úgy véli, hogy az EU/IMF-megállapodás megkötéséig a jegybankárok többsége csak elviekben gondolkodik a kamatszint lejjebb szállításáról, a piac azonban megosztott ebben a kérdésben. A legutolsó kommentárok alapján késő őszi megállapodással és utána egy-két vágással számolnak a szereplők az idei év végéig, ami egyelőre fékezheti a forint gyengülésének mértékét.