A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Kormányrendeletben szabályozzák jövő január elsejével a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi ingatlanok építését, vagyis a kormány önálló hatáskörbe emelte a korábbi plázastop-jogszabálytervezetet. A komoly vitát kiváltó törvényjavaslat néhány héttel ezelőtti formájában a Fidesz belső köreiben is megbukott, többek között emiatt került vissza a gazdasági tárcához további elemzésre.

A kormányfő saját maga tett ígéretet arra, hogy amennyiben újra előkerül a jogszabálytervezet, azt természetesen egyeztetik a hazai kiskereskedelem szereplőivel. Nem lett az egyeztetésből semmi - mondta lapunknak Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke. Úgy véli, a plázastop erős presztízsveszteséget jelent azoknak a kereskedelmi cégeknek, amelyek már kaptak elvi építési engedélyt egy-egy fejlesztésre. Az is gondot okoz, hogy miközben a kormányzat a szolgáltatószektort igyekszik erősíteni, túlzottan szigorú keretek közé szorítja az építkezéseket. Végül Krisán szerint egyáltalán nem logikus, hogy visszafogják azokat a fejlesztéseket, amelyek jelenleg is több tízezer vállalkozásnak adnak lehetőséget és ugyancsak több tízezer munkahelyet jelentenek, illetve folyamatosan teremtenek.

A kiskereskedelmi körökben összeesküvés-elméletek keringenek, ezek egyike szerint a plázastop szorosan összefügg a magyar élelmiszer-kereskedelmi láncok erősítésével. Vannak, akik odáig mennek, hogy a kormányrendelet nem szól másról, mint a CBA és a Coop feltételezett közös akvizíciójának védelméről. A Match, Profi, Cora áruházláncok esetleges felvásárlása után a bekebelezett áruházak értéke jelentősen nő a plázastoppal − nem települhet melléjük konkurens. Kérdés azonban, hogy az említett nemzetközi lánc megvétele valóban a CBA−Coophoz köthető és nem az államhoz például − a magyar láncok csak üzemeltetők lennének.

A kormány jelezte, hogy nem tesz le stratégiailag fontos területeken az állami szerepvállalás növeléséről. Márpedig kormányszinten szóba került egy szociális bolthálózat lehetősége (ez egy miniszterelnöki beszédben is szerepelt egy kihúzott bekezdésben, amit az Index.hu fotósa fényképezett le). Az is kérdés, hogy az eladó nemzetközi láncokról szóló adásvételt megkötötték-e már vagy sem. A Napi Gazdaság úgy tudja, még nincs meg az aláírás. Ha így van, az eladósorba került áruházak értéke jelentősen nőtt. A plázastop 2014. december 31-ig lesz érvényben, a rendelet alól lesz majd felmentés, de azt a kormány külön rendeletben szabályozza majd.