Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írja, hogy 2019 decemberéig a jelenlegi szolgáltatók láthatják el a helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatási feladatokat, miután szerződéseik három évre szóló meghosszabbításáról döntött a kormány.

A tárca közlése szerint a hazai és az uniós előírásoknak megfelelően 2019. decemberig a kabinet pályázati úton választja ki a közszolgáltatást a későbbiekben ellátó vállalkozásokat. A hosszabbítás mellett szól, hogy az a hazai járműgyártás számára is elérhető, stabil rendelésállományt biztosít, illeszkedve a nemrégiben meghirdetett nemzeti autóbuszgyártási stratégiához.

A lap szerint ez utóbbi lehet a legfontosabb érv a hosszabbítás mellett, hisz a kormány év közben, a 2016 végi határidőhöz képest későn hirdette meg azt a buszgyártási stratégiát, amellyel jórészt a Volánok igényeit elégítenék ki. Az új határidő pedig elég lenne ahhoz, hogy beinduljanak a hazai autóbuszgyárak.

A Volánok kisebb mennyiségben most is szereznek be buszokat a hazai piacról, a nagyobb darabszámra azonban még várniuk kell, pedig járműparkjukra ráférne a fiatalítás. Az ugyanis jóval meghaladja a tíz évet, holott az uniós elvárások szerint a piacnyitáskor legfeljebb ilyen idős buszok közlekedhetnének. Elképzelhető, hogy a Volánoknak 2019 végéig ezt sikerül elérniük, így felvehetnék a versenyt a piacra várhatóan szintén pályázó nyugati cégekkel - írta a Világgazdaság.