A múlt péntekig kellett volna megkötni az amerikai GE Capital magyarországi leánybankja, a Budapest Bank Zrt. végleges adásvételi szerződését az erről rendelkező, a Magyar Közlöny december 4-i számában megjelent kormányhatározat alapján. Aznap írta alá Lázár János az előszerződést.

Nem egyszerű ügy

A tárgyalások az ügylet összetettsége miatt még nem zárultak le - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi Gazdasággal. A tárca szerint a felek azon dolgoznak, hogy a megállapodás minden részletét szakmailag a lehető legalaposabban, s ezzel együtt a lehető leghamarabb megtárgyalják. A módosított határidőről és a végleges vételárról azonban nem árultak el konkrétumokat.

A jogszabály előírt konstrukció alapján az összesen 19 345 945 darab részvény vevője - a büdzsé és az államadósság kímélése végett - a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz. A társaságnak az MFB Zrt. nyújt hitelt a vételárral megegyező összegben, illetve a szükséges garanciát is az MFB vállalja. A teljes hitelösszegre az állam kezesi felelősséget vállal. A határidő a hitelígérvény kiadására és a garanciavállalásra 2015. január 15-e, a hitel folyósítására pedig a végleges részvény adásvételi szerződés zárása. A határozatban az is szerepel, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MNB közreműködésével január 15-ig készít előterjesztést a vételár finanszírozásáról. Mivel a vásárlás oka nemzetgazdasági stratégiai érdek, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kezdeményezzie kellett a deal közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítését (ez a GVH számára fontos kivételezés - a szerk); ennek határideje szintén a végleges részvény adásvételi megállapodás zárása. Az ügylet megtörténte után a bank felett az MFB Zrt. gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat. Varga Mihály december 4-i szavai szerint az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le.

Az üzleti gyakorlat szerint az egyezséggel kapcsolatban a vevő kommunikál, így azt is, ha bármilyen előrelépés van - mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke. Szavai szerint optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodni a kormánnyal, mivel az eladás mindkét fél érdeke.

A nyilvános adatok hiányosak, de ezzel együtt a bank értékes lehet az állam számára az új kkv-hitelkihelyezésekben, a fogyasztási hitelezésben (személyi kölcsönök, hitelkártya, áruhitelek), a gépjármű-finanszírozásban (hitel és lízing), a privátbanki üzletágban: 3. helyezés 3500 ügyfélszámlával 2014 közepén, a bank alapkezelője pedig 327 milliárdos nettó eszközértékével a 4. legnagyobb volt Magyarországon 2013 végén - írta korábban a portfolio.hu. A Budapest Banknak a tavalyi adatok alapján 101 fiókja és 2680 alkalmazottja van. A lízingcéget, alapkezelőt is tömörítő bankcsoport adózott eredménye tavaly 14 milliárd forint volt, könyv szerinti értéke pedig 2013 végén 154 milliárd forintra rúgott.