Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kulturális kormányzat 2015 júliusában jelentette be, hogy a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma a MÁV Északi Járműjavító területén épül, s az Eiffel-csarnok (villamosmozdony-javító csarnok) használatbavételét 2017 nyarára tervezik.

A projekt azonban csúszik, ugyanis eredménytelenül zárult a beruházással kapcsolatos két közbeszerzési eljárás is.

Túl sokat kértek a kivitelezők

A Budapest, X. kerület, Kőbányai út 30. szám alatti, egykori járműjavító ingatlanjait érintő bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákra kiírt tender októberben, míg - a most megjelent tájékoztató szerint - az itt tervezett műhelyház és próbacentrum generál kivitelezésére kiírt közbeszerzés is eredménytelenül zárult. Mindkét eljárást a túl magas árajánlat miatt eredménytelenítették, a rendelkezésre álló anyagi fedezet nem volt elegendő az előbbi tendernél a legkedvezőbb ajánlatot tevő pályázó, míg a másik tendernél az egyetlen ajánlattevő ajánlatára.

A WHB és a Strabag is pályázott

Mindkét közbeszerzésen indult és érvényes ajánlatot nyújtott be a kormányzati tendereken sikeresen szereplő West Hungária Bau Kft. (WHB) és az osztrák Strabag cégei. A meglévő épületek bontási és tetőfelújítási munkáinak elvégzésére a WHB a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.-vel együtt pályázott. E konzorcium, valamint a budapesti székhelyű Laki Épületszobrász Zrt. tett érvényes ajánlatot, míg az Operaház értékelése szerint érvénytelen volt a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. és a szegedi Kész Építő és Szerelő Zrt. ajánlata.

Az műhelyház és próbacentrum megvalósítására kiírt közbeszerzésen azonban csak egy ajánlat érkezett, egy négytagú konzorciumé (S-W-S Opera Konzorcium), amelynek szintén tagja volt a WHB, továbbá az osztrák Strabag AG és magyarországi cége, az STR Építő Kft., valamint a szintén osztrák Böhm Stadtbaumeister & Gebäudetechnik GmbH.

Az összes beépített alapterület 29,1 ezer négyzetméter, ebből a műemlék Eiffel-csarnok alapterülete 25,1 ezer négyzetméter (ezen belül a kis színházi színpad és a zenekari árok alapterülete 627 négyzetméter, a nézőtér 332 fős). Kialakítanak még egy opera stúdiót (műemlék épületből, 1421 négyzetméter alapterületen), és épül egy jelmeztár (1292 négyzetméter) és egy üzemépület (1339 négyzetméter). A környezetrendezés 35 ezer négyzetmétert érint - derül ki a közbeszerzési felhívásból.

A műhelyházra és próbacentrumra 14 milliárd mehet

A kormány 2014. december 23-án döntött arról, hogy a Magyar Állami Operaháznak és az Erkel Színháznak új műhelyházat és próbacentrumot hoznak létre a Kőbányai út 30. alatti ingatlanon, valamint arról, hogy az Operaház épületében az akusztika javításának tervezéséhez 63,5 millió forintot biztosít - derül ki a Magyar Közlönyből.

A műhelyház és próbacentrum létrehozására, az előkészítésre, bontási munkákra, telekalakításra a kormány 2015. augusztus 7-én kiadott határozata szerint 14,425 milliárd forint költségvetési támogatást kell elkülöníteni 2016-2017-ben (ebből 317,5 millió az Andrássy úti Operaház felújítására előkészítésére, tervezésére jutott).

Eiffel-műhelyház látványterve, Forrás: Operaház/Közti Zrt., Youtube

Az Operaház felújítására 23 milliárd jut

Idén augusztus 22-én pedig arról határozott a kormány, hogy a Operaház épületének korszerűsítésére legfeljebb 23,157 milliárd forintos keret költhető 2016-2018-ban. A beruházás keretében felújítják az Operaház homlokzatát, a színpadtechnikát, javítják az akusztikát és a nézőtér kényelmét, átalakítják a zenekari árkot, restaurálják a műemléki díszítéseket, cserélik a közműveket, továbbá felújítják az Operaház üzemházát és műhelyeit. A felújított Operaház megnyitásának határideje 2018. május 24.

Mindösszesen tehát 37,6 milliárd forint költségvetési támogatást hagyott jóvá a kormány az intézmény korszerűsítésére, valamint új műhelyháza és próbacentruma kialakítására.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kőbányai beruházást, ezzel valamint az Operaház felújításával kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Lemaradásban

A korábbi tervek szerint 2017 júniusában elkészült volna az új műhelyház és próbacentrum. Az Eiffel-csarnok használatbavételét 2017 januárjára, a jelmezraktár, az üzemeltetési épület és az opera stúdió átadását, továbbá a parkosítást jelentő 3 hektárnyi külső munka befejezését 2017 közepére tervezték.A beruházás révén az Eiffel-csarnok helyszínére települ az Operaház összes műhelye, raktára (díszletek, jelmezek, kellékek, világítóeszközök, nyersanyagok), és létesül két próbaszínpad is - írta korábbi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egyik, zenekari árokkal és mobil nézőtérrel ellátott próbaterem alkalmas lesz az Operaház ugyancsak hiányzó kamaratermi kapacitásának, valamint a balett-együttes próbafolyamatainak biztosítására. Az Eiffel-csarnok emellett képzőhelye és demonstrációs terepe is lehet az eltűnőben lévő színházi gyártó szakmáknak. A fejlesztések egyúttal a hatalmas ipari műemlék újrahasznosítását is jelentik - írta a tárca.

Ki újíthatja fel az Operaházat?

A Magyar Állami Operaház október közepén kiírta az Andrássy út 22. szám alatti műemlék épületének, valamint a Hajós és Révay utcai egységeinek (üzemház, lakatos és cipész műhely, opera értékesítési centrum) korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzését is. Itt már megadták a szerződés előzetesen becsült értékét is, ami áfa nélkül 9,243 milliárd forint.

A felhívás szerint a nyertes kivitelezővel 2017. március végétől 2018. december végéig hatályos szerződést kötnek. A tárgyalásos közbeszerzésen a jelentkezők közül öt alkalmas ajánlattevőt választanak ki (a jelentkezési határidő november 21-én zárul), majd küldenek nekik (december 30-ig) ajánlattételi felhívást.

A pályázóknak rendelkezniük kell többek közt a megelőző három, lezárt üzleti évben összesen 7 milliárd forint nettó árbevétellel, valamint a közbeszerzés tárgyából (generál kivitelezés és tervezés) származó legalább ötmilliárdos nettó árbevétellel.