A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A maradék tíz pénzintézet képviselőjének beszámolójával folytatódott és öt és fél órán keresztül tartott a Gazdasági Versenyhivatalban (GVH) a banki végtörlesztési kartellel kapcsolatos tárgyalás. A pénzintézeti képviselők szerint a végtörlesztésről szóló − menet közben többször módosított − jogszabály kapcsán minden hitelintézet végzett számításokat azzal kapcsolatban, hogy potenciálisan milyen veszteséget jelent majd számukra az intézkedés és ennek fényében hozták meg saját üzleti döntéseiket.

Annak, hogy a bankok összehangoltan léptek volna, ellentmond a pénzintézeti képviselők szerint, hogy pénzintézetenként más időben és más mértékben történtek meg a hitelkiváltásra alkalmas kölcsönökkel kapcsolatos kamatlépések. Ez utóbbit maga a GVH is elismerte, hiszen az eljárás indítását képező vád is arról szólt, hogy az érintett hitelek kamatszintje 0,5−2 százalékkal emelkedett, ami ugyanakkor jelentős eltérés.

A jogi képviselők szerint az is csökkenti a kartellvád hitelességét, hogy a pénzintézetek egymással is versenyeztek, hiszen − igaz, különböző aktivitással, de − mindenhol voltak olyan ügyletek, amelyeknél az ügyfél nem a saját bankjánál, hanem más hitelintézetnél lévő devizahitele lecseréléséhez keresett és kapott kiváltó kölcsönt a banktól.

Abban a döntésben pedig, hogy az ügyfél melyik hitelintézetet keresi meg hiteligényével, sok esetben épp a kiváltó hitelek kamata közötti jelentős különbség volt a döntő. Érdekesség, hogy a "vádlottak" között fogyasztási hitelt nyújtó társaság is van, más pénzintézettel szemben pedig az képezi a vád alapját, hogy a bank épp a vizsgált időben állította le korábbi hitelakcióját.

A nyilvános tárgyalás után még iratbetekintésre lesz lehetősége a megvádolt 13 hitelintézetnek, beadványokat is előterjeszthetnek. Ugyanakkor a 2011 novemberében elindult ügyet a GVH-nak december 1-jéig le kell zárnia, további hosszabbításra már nincs lehetőség.