A Magyar Bankszövetség fenntartja azon álláspontját, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés ellentétes az Európai Unió jogrendszerével, s hogy a lépés várható jelentős makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázatokkal jár - derül ki a szövetség közleményéből.

A végtörlesztésről szóló törvény elfogadása előtt Bankszövetség elnöksége Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek írott levelében felvázolta a várható negatív következményeket. A törvény elfogadása után a szövetség levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás előtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

A Bankszövetség figyelmeztet: a törvény miatt előálló negatív pénz- és tőkepiaci hangulat már hatással volt a forint árfolyamára. Az emelkedő országkockázat és a romló forintárfolyam nem zárható ki, hogy kamatemelkedéshez vezet, amely egyrészt növeli az államadósság finanszírozásának költségeit, másrészt a vállalati és lakossági hitelkamatok emelkedését is eredményezi. Így negatívan érinthet több millió hazai lakossági és vállalati hiteladóst, akik forintban vették fel, vagy a jövőben fogják felvenni hitelüket. Fennáll a veszélye, hogy az emelkedő kamatkörnyezetben romlik az államháztartás pozíciója és a gazdasági növekedés lehetősége.

A Bankszövetség elnöksége szerint  - a fenti kockázatok eredőjeként - jóval több lesz azok száma, akiket a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek előnyeiből részesülnek. A növekedési kilátások várható visszaesése egyaránt hatással lehet minden magyar háztartásra és vállalatra, mivel rosszabbodnak a foglalkoztatás és a beruházások növekedésének esélyei.

A Bankszövetség - amennyiben Schmitt Pálhoz intézett kérésük nem jár eredménnyel - továbbra is fenntartja, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény alkotmányellenesége miatt maga fordul az Alkotmánybírósághoz, illetve az EU illetékes intézményeihez.