A CIB Lízing és az FHB Ingatlanlízig keresetét is elutasította első fokon a Fővárosi Törvényszék, mindkét pénzügyi intézmény fellebbezett. A CIB magyar állam ellen indított perében a bíróság megállapította, hogy a bank által alkalmazott szerződéses kikötések sértették szimmetria, arányosság és átláthatóság elvét, így azok tisztességtelenek és érvénytelenek.

Az FHB Ingatlanlízing keresetét elutasító elsőfokú ítélet szerint az alkalmazott üzletszabályzatok rendelkezései nem feleltek meg a felmondhatóság elvének, a költségek vonatkozásában oklistát sem tartalmazott a szerződési feltétel, az egyéb kamatmódosítási feltételek pedig nem feleltek meg a tételesség és az átláthatóság elvének.

A bíróságnak másodfokon is arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A Fővárosi Törvényszék eddig első fokon összesen 68 ítéletet hozott, ebből 65 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, három esetben - az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank Zrt. és a K&H ügyében - részben helyt adtak annak.

A szeptember 29-én indult másodfokú eljárásokban eddig 19 ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásain, mindegyikben helyben hagyták az elsőfokú ítéletet, az Erste Bank esetében részlegesen.

Egy pénzintézet még az elsőfokú eljárásban visszalépett, három pert - az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank közös keresetét, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, továbbá az OTP Ingatlanlízing magyar állam ellen indított perét - felfüggesztettek azért, mert a bíró már első fokon az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. A másodfokon eljáró ítélőtábla négy bank esetében fordult az Ab-hez.