Mindegy, hogy mi vár ránk, pozitív éves eredményünk lesz Magyarországon. Egész biztosan nem kell több tőkét bevonnunk - hangsúlyozta csütörtökön gazdasági újságírók előtt Bécsben Willibald Cernko, a Bank Austria vezérigazgatója.

A devizahiteleket szabályozó törvény a Bank Austriának is extra kiadásokat okoz, de a vezérigazgatót jobban izgatja a Bank Austria ukrajnai üzletágának sorsa. A bank szeretne megválni ukrajnai befektetéseitől, de a politikai események miatt bonyolult a helyzet.

Willibald Cernko nem mondott pontos összeget, hogy mekkora költséget jelent a bank számára a július 4-én elfogadott devizahiteles magyar törvény, de más pénzintézetek már tettek közzé becsléseket.

Mások már bejelentették a veszteséget

Az Erste Bank a törvény elfogadása után annyit árult el, hogy jelentős veszteségre számít Magyarországon a devizahiteles csomag miatt. Csütörtökön a bank szóvivője közölte, hogy 300 millió euróba kerül a devizahiteles csomag.

Az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) szerdán késő este árulta el, hogy 120-160 millió eurónyi egyszeri kiadásra számít a magyar törvényi változások miatt. A veszteséget valószínűleg 2014 második és harmadik negyedévében kell elkönyvelniük, de a becsült összeg nem tartalmazza egy esetleges forintosítás későbbi költségeit.

Korábban a K&H Bank anyavállalata, a KBC Group NV pénzintézet bejelentette, hogy nettó 162 millió euró tartalékot különít el 2014 második negyedévére a semmisnek kimondott árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás korrekciójából eredő fizetési kötelezettségek fedezésére.

Az OTP Csoportnak az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint lesz. Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos perek a devizaalapú hitelek esetében közel 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek esetében további 20-30 milliárd forintot tesznek ki.