Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kicsivel nagyobb azonnali törlesztés vállalásával az árfolyamgát - döntően jövő tavaszi - lejárata után az össztartozás alacsonyabb lesz.

Mintegy 172 ezer árfolyamgátas ügyfél volt, a probléma pedig mindazokat érintheti, akinek nem járt le a hitele, illetve nem váltotta ki más konstrukcióval - mondta a szóvivő.

A svájci frank alapú jelzáloghitelesek tartozását 256,47 forint/svájci frank árfolyamon forintosították. Mivel az árfolyamgátas ügyfeleknek 180 forinton rögzítették az árfolyamot, jelentős terhet jelentett volna a forintosításkori árfolyam azonnali alkalmazása, ezért a forintosítási törvény továbbra is fenntartotta a törlesztőrészletekre vonatkozó korlátot. Így az árfolyamgát kezdetétől számított 60 hónapig a törlesztőrészletek mértéke nem haladhatja meg a tavaly januárban fizetett, 180 forintos svájci frank árfolyamon számított törlesztőrészletet.

Az árfolyamgát jellemzően jövő tavasszal jár le, ekkor azonban a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást is meg kell kezdeni törleszteni. Az árfolyamgát lejárta után a havi törlesztés mértékét az érintett pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legfeljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt is megnövelhetik az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75. évének betöltéséig.

Minél hosszabb viszont a futamidő, az adósnak összességében annál nagyobb összeget kellene fizetnie kamatként - figyelmeztetett már korábban is a jegybank.