Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk. Érdemes fejben tartani, hogy a már megszűnt szerződéseknél viszont érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelintézettel, egyeztetni a lakcímet és a bankszámlaszámot, hoigy minden pontos és élő legyen. Ha gondjuk van, illetve nem értenek egyet az elszámolással, akkor a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül panasszal élhetnek a bankjuknál.

Összesen 2,4 millió szerződés érintett a folyamatban, ebből 1,7 millió a forint, a többi devizás. A még élő jelzáloghitel 370 ezer darab, a többi pedig 462 ezer darab (2014. október 31-i állapot szerint).

Akkor érinti az elszámolási törvény, ha Ön magánszemély és deviza alapú- (devizában nyilvántartott, forintban fizetett), deviza alapúnak nem minősülő deviza (devizában nyilvántartott, devizában fizetett), forint alapú meghatározott időszakban kötött, élő, vagy megszűnt fogyasztói kölcsönszerződéssel (kölcsön-, hitel- vagy pénzügyi lízingszerződéssel) rendelkezik. Ezen belül, az elszámolás hatálya kiterjed a jelzáloghitelekre, a személyi kölcsönökre, gépjárműhitelekre; az árfolyamgát védelme alá tartozó szerződésekre, a kedvezményesen végtörlesztett hitelszerződésekre, a követeléskezelőnek átadott, fentebb részletezett hitelszerződésekre, a felszámolás vagy végelszámolás hatálya alatt álló hitelintézetek deviza, forint és deviza alapú fentebb részletezett hitelszerződéseire.

A pénzintézeteknek kötelező tájékoztatót közzétenniük a honlapjukon az elszámolásról és a forintosításról. A jegybank ma publikálta, hogyan kell kinéznie az elszámolási értesítőnek.

A tervek szerint a dokumentumban, amelyet az ügyfél kézhez kap, nem lesznek majd apróbetűs részek, hanem érthetően, a lényegi információk szerepelnek majd.

Sokféle lehetőség van, ezért nem egyféle típuslevél lesz - mondta Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója.

A levél három fő része:

  • Elszámoláshoz kapcsoldó információk
  • Szeződésmódosuláshoz kapcsolódó információk
  • Felülvizsgálatra, jororvoslatra vonatkozó információk.

A végén pedig egy táblázat lesz, amelyben a hiteltörténeti kimutatás lesz látható.

Az első részből derül ki, hogy mekkora az elszámolás napján a bank által tisztességtelenül felszámolt (deviza) összeg (az árfolyamrésből és az egyoldalú kamatemelésből), majd hogy ebből mennyit kap vissza és mennyivel csökken a fennálló tartozása.

A második részből kiderül, hogy milyen feltéteéek mlelett csökken a tőketartozása, továbbá az új feltételek mellett mekkora a fair forintkamata, az új kamatperiódusa és az új törlesztőrészletének első esedékességének napja. A táblázatban hangsúlyosan látható az is, hogy a januári törlesztőrészletéhez képest mekkora az új részlete.

A harmadik részben olvasható, milyen fórumokon tud az ügyfél panaszt benyújtani az elszámolás bármely elemével kapcsolatban.

A hiteltörténeti kimutatásnál fontos tudni, hogy abban az indulástól a hitel fő számai éves bontásban szerepelnek, további a 2015-ös törtév (január 31-ig) számai. (Korábban ugyanis a bankok attól tartottak, hogy ha például havi részletezés szerepl a futamidő egészére, az nagyon hosszú és nehezen áttekinthető táblázatot eredményezett volna. - a szerk.)

Azok a teendői is szerepelnek a levélben, akik nem kívánnak a forintosítással élni. Ők a levél kézhezvételét követő 30 napon belül írásban kezdeményezhetik pénzügyi intézményüknél, ha az előírt feltételeknek megfelelnek. E lehetőséggel azok élhetnek, akiknél a futamidő 2020 végéig lejár vagy az ügyfélnek devizában keletkezik a jövedelme, az induló forinthitel-kamat meghaladná az eredetileg számítható kamatot.